O uniune vamala preconizata de Rusia, Belarus si Kazahstan ingrijoreaza UE

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 17:57
1365 citiri
O uniune vamala preconizata de Rusia, Belarus si Kazahstan ingrijoreaza UE

O uniune vamala intre Rusia, Belarus si Kazahstan, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 iulie, ar putea afecta comertul international si planurile acestor tari de aderare la Organizatia Mondiala a Comertului, a declarat miercuri inaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, precizeaza Mediafax.

Rusia, care negociaza de 16 ani intrarea in OMC, a surprins anul trecut comunitatea internationala cu planul de formare a unei uniuni vamale intre Rusia, Belarus si Kazahstan, relateaza Reuters.

Uniunea ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie, in pofida unei dispute din ultimele saptamani intre Rusia si Belarus, referitoare la taxele vamale aplicate exporturilor de petrol.

Ashton a afirmat in Parlamentul European ca viitoarea uniune a provocat ingrijorare in Uniune.

"In general nu suntem impotriva uniunilor vamale, dar suntem ingrijorati atunci cand pot afecta comertul in loc sa il promoveze, asa cum este acest caz", a spus Ashton.

Autoritatile de la Moscova au suspendat negocierile cu OMC in 2009, dupa ce au anuntat planul de uniune vamala, dar discutiile ar putea fi reluate in aceasta luna.

UE a anuntat in luna mai ca Rusia ar putea adera la OMC in decurs de un an.

#omc comert uniune vamala , #Rusia