Otel ieftin pentru Nabucco

Luni, 09 Februarie 2009, ora 10:49
1540 citiri
Otel ieftin pentru Nabucco

(EU OBSERVER) Gazoductul Nabucco - proiectat pentru a transporta gaz caspic spre pietele UE ocolind Rusia - ar putea costa mai putin decat suma estimata de 7,9 miliarde de euro, ca urmare a scaderii pretului otelului.

Consortiul a estimat costurile pentru conducta de 3.300 km in perioada in care pretul otelului era mare. Dar intre timp pretul tevilor a scazut, iar Nabucco asteapta stabilizarea preturilor inainte de a emite noi cifre.

"S-a inregistrat o scadere importanta a pretul otelului", a spus directorul administrativ al consortiului, Reinhard Mitschek, la Ankara, potrivit relatarii Reuters. "Putem revizui pretul conductei in scadere, la una din intrunirile noastre de anul acesta".

Nabucco urmeaza sa transporte gaz din bazinul Marii Caspice tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria pana la nodul de distributie din Austria, de la Baumgarten. Se asteapta ca lucrarile de constructie sa demareze in 2011 si alimentarea cu gaz sa inceapa in 2014.

Se asteapta ca toate cele cinci tari sa semneze, pana la sfarsitul lunii iunie, un acord interguvernamental - unda verde politica necesara inaintea oricaror angajamente financiare.

Banca Europeana de Investitii (BEI) a semnalat, saptamana trecuta, ca ar putea finanta o cota de pana la 25% din proiect daca acordul va fi semnat.

Dar Turcia continua sa provoace complicatii prin insistenta de a achizitiona si distribui gazul, in loc sa fie o simpla tara de tranzit, pozitie respinsa de Comisia Europeana si de cele patru state membre implicate in proiect.

Opozitia Rusiei fata de Nabucco a fost evidenta la conferinta privind viitorul energetic al Europei, organizata la Bruxelles de Institutul Francez de Relatii Internationale (IFRI), de la Paris.

Proiectul UE este "nefezabil" si "mai scump" decat conductele planificate de Rusia, Nord Stream si South Stream, a spus auditoriului Anatoli Torkunov, seful scolii diplomatice a Rusiei.

Consilierul lui Torkunov, Artem Malgin, a transat: "Fiecare conducta are costuri politice. Daca Europa nu vrea costuri politice in relatiile cu Rusia, este pregatita sa faca fata unor astfel de costuri in privinta Iranului?", a intrebat el, referindu-se la una din optiunile consortiului Nabucco - achizitionarea gazelor naturale din Iran.

Surpriza Comisiei

Intre timp, Comisia a propus sa aloce 250 de milioane de euro pentru mecanisme financiare impreuna cu Banca Europeana de Investitii.

Propunerea Comisiei ramane sa fie aprobata de statele membre ale Uniunii si de europarlamentari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze, #miliarde, #nabucco, #otel, #romania, #rusia , #Rusia