Panica la cote maxime: Rusia le inchide granitele strainilor, de teama spionajului

Joi, 02 Aprilie 2015, ora 13:24
5734 citiri
Panica la cote maxime: Rusia le inchide granitele strainilor, de teama spionajului
Foto: Wikimedia Commons

Unul dintre cei mai importanti investitori straini din Rusia, un om de afaceri finlandez, s-a trezit pe nepusa masa ca nu mai are voie sa intre in tara, dupa ce autoritatile de la Moscova au anuntat ca munca sa ridica suspiciuni de spionaj.

Seppo Remes, fondator si presedinte al EOS Rusia, un fod de investitii suedez care investeste in infrastructura de utilitati electrice, a primit pe 22 martie interdictia de a intra timp de 5 ani pe teritoriul Rusiei, fara o instiintare oficiala, informeaza Wall Street Journal.

Sub lupa serviciilor secrete

Cu 11 zile inainte, serviciul secret FSB, urmasul KGB, i-a transmis lui Remes o adresa prin care era instiintat ca "strangerea informatiilor despre persoanele din fruntea companiilor de energie electrica ale statului si depre planurile de dezvoltare ale acestora, desi nu constituie o infractiune, creeaza conditiile pentru comiterea uneia".

Pe masura ce relatiile dintre Rusia si Occident au inregistrat o tensiune crescanda, oficialitatile de la Moscova au sporit presiunea exercitata asupra companiilor straine si a ONG prezente in tara. O parte din personalul acestora a fost arestat sub acuzatia de spionaj.

Seppo Remes locuieste in Moscova din 1993 si tot de atunci investeste in privatizarile din sectorul energetic din Rusia.

"Este fundamental absurd", spune acesta banuind ca in spatele interdictiei se afla si motivul unor tensiuni starnite de activitatea unei firme in care EOS Rusia a investit.

Insa, pe fondul conflictului dintre Moscova si tarile vestice, Remes admite si el ca "atmosfera in societate s-a modificat, in special la varf".

Tinut pe tusa

Remes a ajuns nu de mult in consiliul de administratie al Rosseti, compania de stat care distribuie energia electrica in Rusia, unde a avut mai multe conflicte cu conducerea firmei, pe tema restructurarii companiei.

Seppo Remes a fost numit in CA al Rosseti in urma unui ordin al guvernului rus, avand mandate de a monitoriza performanta managerilor si proiectelor.

"Trebuia sa cer planurile de dezvoltare. Intra in atributiile mele", explica acesta.

Reprezentantii companiei ruse au refuzat sa comenteze pe aceasta tema.

Fondul de investitii condus de Remes detine procente semnificative din actiunile altor companii de stat din sectorul energetic din Rusia, acestea fiind propuse spre privatizare de mai bine de un an si jumatate.

Procesul de privatizare a stagnat in aceasta perioada, consultantii guvernamentali insistand pentru pastrarea controlului asupra acestora.

Incertitudinea si situatia economica din Rusia au dus la reducerea valorii fondului de investitii EOS Rusia de la 500 de milioane de dolari, valoarea din 2012, la putin peste 50 de milioane, in momentul de fata.

Restul e tacere

Pana in martie, Remes avea statutul unui investitor puternic si apreciat in Rusia, fiind prezent in consiliile de administratie ale mai multor companii, cum ar fi Solers si Rosnano.

Niciuna dintre acestea nu a dorit sa exprime un punct de vedere oficial fata de declararea lui Seppo Remes persona non grata in Rusia.

FSB a refuzat sa comenteze subiectul, iar un purtator de cuvant de la Kremlin a afirmat ca nu are cunostinta de acest caz.

Rusia a mai pus si in trecut interdictii investitorilor straini.

In 2006, William Brouder, un cetatean american, reprezentant al fondului de investitii din Rusia Hermitage, a primit interdictia de a mai intra in tara sub acuzatia ca este un pericol pentru securitatea nationala si sanatatea publica.

Un avocat rus care reprezenta interesele lui Browder a murit la scurt timp in inchisoare dupa ce a fost arestat sub acuzatia de coruptie.

#investitor persona non grata Rusia, #investitor expulzat spionaj Rusia, #inderdictie acces Rusia , #Rusia