Parteneriat - capcana? China a cumparat ultimul model de multirol rusesc ca sa il copieze

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 07:57
14759 citiri
Parteneriat - capcana? China a cumparat ultimul model de multirol rusesc ca sa il copieze
Foto: Wikimedia

Apropierea dintre Moscova si Beijing, rezultata pe fondul racirii relatiilor dintre Rusia si Occident, a dus la incheierea unor contracte de livrare de tehnica militara din partea rusa care in urma cu doar cativa ani ar fi parut inimaginabile.

Astfel, in 2015, oficialii de la Beijing au anuntat ca au semnat un contract de 2 miliarde dolari cu Rusia pentru livrarea a 24 de multirol Suhoi Su-35, iar cele mai noi rapoarte ale agentiilor de informatii occidentale arata ca acest contract a fost partial onorat la finalul anului trecut, anunta IB Times.

Conform informatiilor, liderii militari de la Beijing ar fi dispus ca avioanele rusesti sa fie pozitionate in baza aeriana Suixi, din provincial Guangdong, o locatie aflata in apropierea zonei disputate de China si alte 5 state din Marea Chinei de Sud.

Su-35 este cel mai performant avion de lupta de care Rusia dispune in acest moment, dar presa de stat de la Beijing sustine ca, odata cu realizarea primului avion "invizibil" al Chinei, J-20, multirolul rusesc isi va pierde din valoare, fapt pentru care guvernul chinez ar dori sa rezilieze contractul.

Vreme de mai multi ani, China a incercat sa tina pasul cu tehnica de lupta din alte tari, in materie de aeronave, produsele indigene J-20, J-10 si J-15 trecand peste nivelul mediu al altor avioane de lupta, dar ramanand tributare tehnologiei livrate de Moscova, cum ar fi propulsorul Saturn AL-31 de generatie mai veche.

Unul dintre analistii si istoricii specializati in istoria aviatiei militare din China, Andreas Rupprecht, afirma insa ca interesul Beijingului in semnarea contractului pentru livrarea avioanelor Su-35 ar fi fost motivat doar de intentia de a pune mana pe cateva exemplare ale multirolului rusesc de ultima ora si a copia tehnologia ascunsa in motorul Saturn AL-41F1S, cel care asigura o manevrabilitate deosebita aparatului de zbor produs in Rusia.

#tehnica militara Rusia, #livrare avioane China, #bombardier Suhoi Su 35, #parteneriat militar Rusia China , #Rusia