Pietele din Rusia platesc pretul pentru actiunea din Georgia, spune un inalt oficial american

Joi, 18 Septembrie 2008, ora 09:43
8360 citiri
Pietele din Rusia platesc pretul pentru actiunea din Georgia, spune un inalt oficial american

Pietele ruse platesc un pret mare pentru "nechibzuinta" deciziei Moscovei de a invada Georgia in august, ceea ce a determinat iesiri masive de capital din Rusia si i-a slabit moneda, a declarat miercuri un oficial american cu rang inalt, citat de Reuters. "Cel putin in parte din cauza crizei georgiene, pietele financiare ruse au pierdut aproape o treime din valoare, pierzand sute de miliarde de dolari din capitalizare", a declarat la o audiere in Senat William Burns, subsecretar de stat pentru afaceri politice.


Rubla ruseasca s-a depreciat cu aproape 10 procente dupa ce Moscova a inabusit tenativa de luna trecuta a vecinei ei vestice, Georgia, de a recastiga controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud, a explicat Burns in fata Comisiei pentru relatii externe a Senatului american.


"Capitalul paraseste Rusia, numai in august au fost pierderi de 7 miliarde de dolari", a declarat oficialul american. Costurile contextuale sunt si mai mari pentru Rusia, planurile ei de a-si diversifica economia si de a-si recladi infrastructura aflandu-se intr-o situatie de risc", a spus el. "Rusia si poporul rus platesc un pret considerabil pentru actiunea militara disproportionata a tarii lor", a conchis Burns.


Razboiul din august dintre Rusia si Georgia a izbucnit dupa ce Tbilisi a incercat sa recastige controlul asupra provinciei separatiste Osetia de Sud. Soldatii rusi au intrat in Osetia de Sud si in alta regiune separatista, Abhazia, si apoi au inaintat si mai mult in teritoriul Georgiei, Moscova atragandu-si critici din partea Occidentului, care a reprosat Rusiei ca a mers prea departe.


Rusia a recunoscut independenta ambelor regiuni separatiste, in pofida faptului ca a acceptat un armistitiu negociat la nivel international.


Bursele din Rusia au oprit miercuri tranzactionarea actiunilor si obligatiunilor, dupa ce au inregistrat cele mai mari caderi de la colapsul financiar al tarii din 1998, iar Ministerul de Finante a aprobat acordarea unor fonduri in valoare de 60 de miliarde de dolari pentru a ajuta bancile locale.


Investitorii si-au pierdut interesul in piata ruseasca de capital, dupa ce turbulentele financiare internationale, scaderea accelerata a pretului petrolului si razboiul cu Georgia au afectat puternic pietele locale.


Senatorul democrat Chris Dodd, care a prezidat audierea din Senat, a fost si el de parere ca Rusia plateste pretul pentru comportamentul ei. "Daca Rusia nu-si restabileste reputatia de tara care respecta regulile acasa si in strainatate, si-ar putea sacrifica succesul economic", a spus Dodd.


Presedintele rus Dmitri Medvedev a semnat miercuri tratate cu Osetia de Sud si Abhazia prin care Moscova isi ia angajamentul ca va apara regiunile separatiste georgiene de orice atac din partea Tbilisiului.


William Burns a repetat ca pozitia administratiei Bush este ca nu se mai poate exista aceeasi atitudine de pana acum fata de Rusia, nu se mai pot face cu Moscova "afaceri ca de obicei", pana cand Kremlinul nu-si respecta angajamentele de a-si retrage trupele din Georgia.


Washingtonul are interesul de a conlucra cu Rusia in unele domenii, inclusiv in ceea ce priveste ralierea Moscovei la pozitia celorlalte mari puteri de a face presiuni asupra Iranului pentru ca Teheranul sa-si suspende activitatile nucleare, a explicat Burns. "In unele subiecte deosebit de importante, precum combaterea terorismului si neproliferarea, avem cel mai mare interes de a lucra cu Rusia, asa cum vom face si cand omologul meu rus ni se va alatura intr-o alta runda de discutii despre Iran, vineri, la Washington", le-a explicat Burns senatorilor.