Planul B al lui Putin: Siria lui Assad s-ar putea reduce doar la teritoriul alawit

Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 11:38
7486 citiri
Planul B al lui Putin: Siria lui Assad s-ar putea reduce doar la teritoriul alawit
Foto: Kremlin

Interventia militara a Rusiei in razboiul civil din Siria ar putea avea un deznodamant neasteptat pentru aliatul lui Putin din regiune, Bashar al-Assad.

Unul dintre expertii pentru Orientul Mijlociu al Institutului Carnegie crede ca liderul de la Kremlin ia in considerare asigurarea stabilitatii regimului Assad intr-o singura regiune din Siria, relateaza Business Insider.

Acasa la Assad

"O varianta pentru Rusia este sa se retraga in zonele usor de aparat si utile Moscovei, consolidand stabilitatea teritoriului alawit din Siria", a explicat Joseph Bahout pe blogul "Siria in criza" al Institutului Carnegie.

Zona respectiva include regiunea Latakia, locul de bastina al clanului Assad si al sectei alawitilor si, totodata, portiunea expusa la litoralul mediteranean unde Siria a acordat Moscovei dreptul de a folosi baza militara din portul Tartus.

"Este probabil o optiune luata in considerare tot mai mult, majoritatea raidurilor aeriene ale Rusiei conturand exact limitele acestui teritoriu", sustine Bahout.

De la sfarsitul lunii septembrie, moment in care Moscova a intervenit in razboiul din Siria, bombardamentrele derulate de aviatia rusa au avut ca scop crearea unei zone tampon intre limitele regiunii Latakia, controlata de forte fidele regimului Assad, si cele ale provinciei Idlib, ocupata de fortele rebelilor sirieni.

"Dupa tintele luate in majoritatea raidurilor areriene si dupa zonele in care lupta armata siriana, regimul Assad si Moscova incearca sa stabilizeze regiunea Assadland sau Alawistanul", explica si Boris Zilberman, expert al Fundatiei pentru Apararea Democratiei.

"Regimul Assad cucereste fasii de teren pe care spera sa le mentina cu ajutorul atacurilor aeriene date de rusi. In principiu, primul lucru pe care intentioneaza sa-l faca este sa asigure stabilitatea regimului in acest teritoriu", a mai comentat Zilberman.

Un nou protectorat rusesc

Harta teritoriului pe care Assad si aliatii sai de la Moscova incearca sa-l asigure se intinde de la capitala Damasc pana in Alep, orasul aflat la 45 de kilometri de granita cu Turcia.

Insa recucerirea acestor zone din mainile rebelilor inseamna un efort financiar si uman considerabil pentru cei doi aliati. Pana la interventia militara a Rusiei, armata siriana dadea semne de retragere in fata rebelilor.

In acest context, mentinerea regimului Assad in teritoriul alawit poate fi privita ca o noua forma de infiintare a unei zone aflata sub protectorat rusesc.

"Este o realitate tangibila a ceea ce Moscova intelege prin noua ordine mondiala", sustine Marc Pierini, fost ambasador al Uniunii Europene.

"Dupa anexarea Crimeii si exercitarea dominatiei in estul Ucrainei, Rusia isi adauga pe lista si Assadland-ul pentru a arata lumii intregi ca poate redefini ordinea la nivel global", a mai spus Pierini.

Pierderi acceptabile

Marc Galeotti, un profesor de politici internationale de la Universitatea din New York, sustine ca, pana la urma, varianta unei regiuni autonome controlate de Assad s-ar putea dovedi acceptabila pentru Moscova.

"Nu ca Rusia s-ar arata extrem de fericita cu crearea unui stat mic pentru Assad, dar inevitabil este o optiune de luat in considerare, in conditiile in care Moscova se va vedea nevoita sa se retraga pe pozitii defensive, daca nu isi atinge telul final, care reprezinta o victorie rasunatoare in Siria", crede Galeotti.

"Un Alawistan usor de aparat, omogen din punct de vedere politic si viabil economic este in masura sa asigure un client stabil in regiune si se poate dovedi usor de controlat", mai spune profesorul american.

Varianta unei regiuni autonome aflate sub controlul sau ii poate conveni chiar si lui Assad. Teritoriul alawit, asa cum este creionat acum, ii asigura atat iesirea la Mediterana, cat si legatura directa cu principalul aliat din lumea araba, miscarea Hezbollah, prezenta in Liban.

In schimb, restul Siriei si tarile limitrofe, zone reprezentate de lideri siiti, ar putea sa nu se arate atat de satisfacute de acest deznodamant.

Mai mult, Boris Zilberman crede ca mentinerea unei zone controlate de Assad in vestul Siriei se poate dovedi o unealta eficienta in recrutarea viitorilor luptatori jihadisti din regiune.

Assadland/Alawistan ar putea fi totusi o varianta care sa intre pe masa negocierilor de pace din Siria, proces care va debuta sub egida ONU inca din aceasta luna.

"Daca esti parte a regimului din Siria sau sustinator al acestuia pare logic, nu-i asa? Daca iti izbuteste miscarea de a-i obtine lui Assad un stat pe care sa il controleze pe viitor, poti spune ca ai castigat", considera analistul Boris Zilberman.

#razboi Siria, #negocieri pace Siria, #interventie militara Rusia, #plan Putin, #noua ordine mondiala , #Rusia