Presa de la Moscova vorbeste despre iminenta unui razboi cu Statele Unite

Luni, 10 Octombrie 2016, ora 11:43
21193 citiri
Presa de la Moscova vorbeste despre iminenta unui razboi cu Statele Unite
Foto: Wikimedia

Presa de la Moscova intrevede un razboi iminent intre Rusia si Occident, ce ar putea fi declansat de interesele divergente ale celor doua tabere pe frontul din Siria.

Moskovsky Komsomolets, un tabloid din capitala Rusiei, avertizeaza asupra pericolului declansarii celui de-Al Treilea Razboi Mondial, comparand situatia actuala cu Criza Rachetelor din Cuba, de acum o jumatate de secol, relateaza IB Times.

"Imaginati-va ca Statele Unite ar ajunge sa faca ceea ce isi doresc de mult si sa il atace in mod intentionat si direct pe Assad. Rusia va trebui sa ia in considerare protejarea aliatului sau ori chiar o lovitura impotriva americanilor, dar acest lucru ar provoca Al Treilea Razboi Mondial.

Rusia poate castiga enorm de pe urma razboiului din Siria, dar poate pierde la fel de mult. In Siria se joaca un joc uluitor de periculos", arata tabloidul moscovit.

Ministerul Aparari din Rusia a confirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca a relocat mai multe baterii de rachete Iskander in enclava Kaliningrad, in imediata apropiere a granitei cu Polonia.

Din acest punct, raza de actiune a rachetelor rusesti include acum si Berlinul, fapt care l-a facut pe ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, sa declare pentru cotidianul Bild ca situatia de acum este mult mai periculoasa decat cea din timpul Razboiului Rece.

Tensiunile dintre Rusia si Occident au debutat cu anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina, in martie 2014, dar au continuat sa se agraveze pe fondul declansarii crizei din estul Ucrainei si a interventiei militare a Rusiei in Siria.

Inceputa sub pretextul unei interventii impotriva gruparii teroriste Statul Islamic, campania militara derulata de Moscova pe taram sirian s-a dovedit a fi o actiune in forta menita sa consolideze pozitiile detinute de regimul Bashar al Assad.

Cele mai recente raiduri aeriene au fost indreptate impotriva orasului Alep, o zona controlata de rebelii anti-Assad, iar bombardamentele indreptate impotriva unor tinte civile l-au facut pe secretarul american John Kerry sa ceara investigarea liderilor militari rusi pentru crime de razboi.

Intre timp, in Rusia a fost organizat un amplu exercitiu de aparare civila, in cursul saptamanii trecute, tema fiind masurile de protectie si supravietuire in caz de atac nuclear.

#criza rachete Rusia NATO, #razboi Rusia NATO, #razboi civil Siria, #aparare civila Rusia , #Rusia