Putin si Siria: Care sunt interesele tarului de la Kremlin in Orientul Mijlociu?

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 10:35
3078 citiri
Putin si Siria: Care sunt interesele tarului de la Kremlin in Orientul Mijlociu?
Foto: Wikimedia

Alep, orasul asediat de trupele fidele dictatorului Bashar al Assad si de aviatia rusa prezenta pe frontul din Siria, reprezinta un premiu ravnit de regimul de la Damasc, unul la care nici nu cuteza sa viseze inainte de interventia militara a Rusiei.

De la sfarsitul lui septembrie si pana acum, rusii au reusit sa incline balanta conflictului sirian in favoarea trupelor lui Assad, mai multe indicii aratand ca Putin nu are de gand sa paraseasca prea curand Siria, relateaza postul american CNN.

Protejarea intereselor Rusiei

Moscova are destule motive care sa justifice implicarea in razboiul civil din Siria de partea regimului Assad.

Baza militara Tartus de la Mediterana este administrata de fortele Moscovei inca din perioada fostei Uniuni Sovietice, fiind si singurul port la Mediterana pe care Rusia il controleaza.

Posibilitatea prabusirii regimului Assad se poate sa fi fost motivul care a fortat intrarea rapida a Rusiei in conflictual din zona.

In prezent, influenta militara a Rusiei in regiune s-a extins, centrul strategic al operatiunilor aeriene rusesti functionand in baza Hmeymim din apropierea orasului Latakia.

Interese strategice

Rusia incearca de ceva vreme sa demonstreze lumii intregi ca este inca o forta militara de temut.

Cu toate acestea, interventiile militare ale Statelor Unite in Irak, soldate cu capturarea si executarea dictatorului Saddam Hussein, rasturnarea regimului Ghaddafi in Libia si inlocuirea presedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici au lasat Moscova fara unii dintre cei mai importanti aliati.

Ca raspuns, Moscova a decis sa anexeze Peninsula Crimeea, sporindu-si deschiderea la Marea Neagra, si sa intretina un conflict in estul Ucrainei, cel mai sangeros cunoscut de estul Europei in ultimele doua decenii.

In Orientul Mijlociu, Siria pare singurul pilon de influenta strategica pe care Rusia se mai poate baza in regiune, fapt ce face ca liderul de la Kremlin sa se agate de orice sansa de a-l mentine pe Assad la putere.

Noi aliati-surpriza

De altfel, la mai putin de jumatate de an de la intrarea lor in lupta pe frontul sirian, rusii dau dovada ca sunt in stare sa faca aliante neasteptate cu factiunile armate din zona.

Conform Jerusalem Post, Moscova profita din plin de tensiunile existente intre Turcia si gruparile minoritatii kurde din Siria si Irak.

La sfarsitul saptamanii trecute, liderii kurzilor sirieni au anuntat ca vor deschide la Moscova primul birou pentru relatii externe de peste hotare, in cadrul unei ceremonii programate miercuri, 10 februarie, in prezenta oficialilor din Ministerul de Externe al Rusiei si ai altor diplomati straini.

"Ambitia noastra este sa generam sprijin international pentru enclava kurda din Siria, prin intermediul acestui birou", a explicat Abdulsalam Ali, atasatul kurd la Moscova.

"Este foarte probabil ca Rusia sa profite de acest trend si sa-i sprijine pe kurzi, transformand efectiv un aliat american intr-unul al Moscovei", a comentat Shmuel Bar, un veteran al serviciilor de securitate ale Israelului.

Un posibil scenariu viitor rezultat din aceasta alianta neasteptata ar fi declararea independententei Kurdistanului din Irak, Turcia trezindu-se astfel cu doua enclave kurde independente si autonome create in imediata apropiere a granitelor sale.

Relatiile dintre Moscova si Ankara s-au deteriorate rapid, dupa ce turcii au doborat un bombardier rusesc, care opera o misiune de lupta in vecinatatea granitei dintre Siria si Turcia.

Eliminarea gruparilor jihadiste

Ingrijorarea Kremlinului fata de raspandirea violentei de tip islamist este cu adevarat sincera. Rusia a trecut deja prin perioade sangeroase cauzate de atacurile rebelilor jihadisti.

Cea mai mare amenintare o reprezinta rebelii islamisti din Cecenia, care lupta pentru independenta tarii lor inca de la inceputul anilor '90.

Chiar si dupa un razboi brutal de 6 ani, soldat cu instalarea in fruntea republicii cecene a unui om al Moscovei, Ramzan Kadyrov, gruparile separatiste nu au oprit atacurile, dovada stand atentatele cu bomba din 2014 din orasul Volvograd.

Din acest punct de vedere, rusii se tem ca o victorie ISIS in Siria ar avea puternice reverberatii pe plan intern, in contextul in care multi lideri ai Statului Islamic sunt fosti luptatori de gherila ceceni.

In plus, atentatul din Egipt asupra avionului rusesc cu 224 de pasageri nu a facut decat sa sporeasca temerile Moscovei cu privire la raspandirea valului de violenta generat de Statul Islamic si Al Qaida.

O imagine buna pentru Putin

Amestecul Rusiei in razboiul civil din Siria a venit la fix pentru a distrage atentia populatiei de la alte probleme apasatoare.

De la mijlocul anului 2014, prabusirea pretului petrolului si impunerea sactiunilor economice pentru declansarea crizei din Ucraina au impins economia tarii in recesiune.

In 2015, economia Rusiei a scazut cu 3,7% fiind cotata de expertii FMI printre cele mai slab performante de pe glob.

Rubla a pierdut din valoare in fata dolarului, iar inflatia ridicata si masurile de austeritate au aruncat in saracie milioane de rusi.

Desi popularitatea presedintelui Vladimir Putin a ramas la cote ridicate, fara un semnal de redresare a economiei, Kremlinul avea nevoie cu disperare de un eveniment care sa distraga atentia populatiei de la dificultatile economice.

Atata vreme cat pierderile de vieti raman la un nivel minim, razboiul din Siria ramane un mod de a creste increderea populatiei in actualii lideri si de a trezi sentimentul de mandrie nationala in randul rusilor.

Vanzare de arme

Pentru industria de aparare din Rusia, Siria este cel mai mare poligon aflat la dispozitia sa pentru a dovedi eficacitatea armelor de ultima generatie.

Odata cu intrarea in lupta, Rusia a trimis in Siria mai multe avioane Suhoi 35, ca si crucisatorul lansator de rachete Kalibr.

Dupa cifrele comertului cu arme din ultimii 2 ani, Rusia este deja unul dintre cei mai importanti producatori de armament de pe glob.

Demonstratiile facute in Siria cu tehnica de lupta noua ar putea creste nivelul comenzilor facute de unii dintre clientii fideli si buni platnici ai Moscovei: China si India.

#razboi Siria, #interese strategice Rusia, #comert arme Rusia, #aliati Moscova , #Rusia