Putin vrea sa ''protejeze'' spatiul virtual rusesc, dar exclude un ''control total'' al statului

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 09:45
1022 citiri
Putin vrea sa ''protejeze'' spatiul virtual rusesc, dar exclude un ''control total'' al statului
Foto: (c) Alexei Druzhinin / REUTERS

Presedintele rus Vladimir Putin a apreciat miercuri drept "indispensabila" elaborarea unor masuri vizand "protejarea" spatiului virtual rusesc, excluzand insa un "control total" al statului asupra acestuia, relateaza France Presse.

"Astazi, este indispensabil pentru noi sa elaboram si sa implementam un ansamblu de masuri suplimentare pentru a proteja spatiul virtual" rusesc, a declarat Putin cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, potrivit unei inregistrari video publicate pe site-ul oficial al Kremlinului, precizeaza Agerpres.

"Nu intentionam sa restrangem accesul la internet sau sa il plasam sub un control total" al statului, a subliniat liderul rus. O astfel de masura "nu este nici macar avuta in vedere", a adaugat el.

Conform presedintelui rus, trebuie in primul rand sa fie "imbunatatita net" protectia site-urilor de internet folosite de "structurile publice" pentru a "exclude orice ingerinta ilegala in functionarea acestora, precum si scurgeri de informatii confidentiale".

In acest context, Vladimir Putin a denuntat tentativele "anumitor tari de a-si utiliza pozitia dominanta in ciberspatiul global pentru a-si atinge obiective nu doar economice, dar si politice si militare", intr-o trimitere mai mult sau mai putin voalata la Statele Unite ale Americii. Numarul de atacuri cibernetice impotriva site-urilor de informatii rusesti "a crescut clar in ultima perioada, mai ales in ultimele sase luni", adica dupa anexarea Crimeii si agravarea conflictului militar din estul Ucrainei, a afirmat presedintele Rusiei.

Proiectul mai vizeaza "protejarea cetatenilor impotriva riscurilor" legate de utilizarea internetului rusesc, unde sunt "difuzate la liber informatii cu caracter terorist si extremist". Rusia va continua sa blocheze astfel site-urile considerate extremiste, "dupa cum se intampla si in mai multe tari arabe", a conchis Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Vladimir Putin presedinte rus, #Vladimir Putin protejare stat , #Rusia