Republica Moldova negociaza reluarea exporturilor in Rusia

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 12:51
1164 citiri
Republica Moldova negociaza reluarea exporturilor in Rusia

Ministrul agriculturii din Republica Moldova, Valeriu Cosarciuc, face luni o vizita la Moscova, unde va discuta despre reluarea exportului de legume si fructe pe piata rusa, relateaza Publika TV, citat de NewsIn.

Ministrul Cosarciuc va incerca, impreuna cu omologul sau rus, sa stabileasca o lista clara a agentilor economici din R. Moldova care au dreptul sa exporte fructe si legume in Rusia.

Vizita ministrului moldovean al agriculturii la Moscova intervine dupa ce Moscova a blocat in urma cu cateva saptamani importurile de fructe si legume de la 100 de exportatori moldoveni, sub pretextul ca nu intrunesc standardele ruse de calitate.

Aproape 80% dintre exporturile de fructe si legume ale Moldovei sunt orientate catre piata rusa.

Ulterior, Rusia nu si-a dat acordul pentru o lista cu 140 de exportatori moldoveni de fructe si legume pe care Ministerul Agriculturii de la Chisinau a prezentat-o saptamana trecuta serviciului pentru siguranta alimentara de la Moscova, Roselhoznadzor.

"Rusia are obiectii impotriva mai multor companii de pe lista", a declarat pentru Interfax adjunctul ministrului agriculturii din R. Moldova, Vasile Bumacov.

Oficialul moldovean a refuzat sa numeasca aceste companii care nu convin Moscovei.

"In prezent negociem cu Roselhoznadzor pentru ca Rusia sa aprobe toate cele 140 de companii exportatoare pe care le avem pe lista", a spus ministrul moldovean saptamana trecuta.

Bumacov a cerut informatii suplimentare de la ministerele de profil din Rusia si de la agentiile care reproseaza companiilor moldovenesti ca ar incalca normele de siguranta alimentara. R. Moldova vrea sa stie cate nereguli s-au inregistrat in cazul fiecarei companii si cat de grave au fost acestea, a precizat Bumacov.

El si-a exprimat speranta ca problema va fi rezolvata, iar exportatorii moldoveni de fructe si legume vor avea acces pe piata rusa.

Potrivit unui memorandum semnat de R. Moldova si Rusia, o companie exportatoare nu poate avea intr-o luna mai mult de doua incalcari ale normelor de siguranta sanitara.

Ministrul agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a declarat inaintea vizitei la Moscova ca va insista ca toate cele 136 de companii sa se regaseasca pe lista firmelor acceptate pentru export in Rusia.

#agriculturii, #exporturi, #ministru, #rusia , #Rusia