Restrictiile rusesti imping Chisinaul spre pietele din Romania

Joi, 26 August 2010, ora 01:23
2006 citiri
Restrictiile rusesti imping Chisinaul spre pietele din Romania

Ministrul moldovean al agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a anuntat ca va avea luni, la Iasi o intalnire cu omologul sau roman, Mihail Dumitru, "pentru a cataliza relatiile comerciale cu Romania", in conditiile in care Rusia a impus restrrictii dure fructelor si legumelor din R. Moldova, informeaza Newsin.

Ministrul Cosarciuc a declarat, intr-un interviu pentru Europa Libera ca un grup de exportatori de fructe, legume, exportatori de struguri, chiar si exportatori de vinuri de la Chisinau se pregatesc pentru intalnirea cu ministrul roman al agriculturii si dezvoltarii rurale din Romania.

"Am solicitat ca din partea romana sa participe la aceasta intrevedere importatorii de fructe, legume din Romania, importatorii de struguri si importatorii de vinuri. Scopul intalnirii este ca noi sa putem cataliza relatiile noastre comerciale cu Romania.

Romania este o piata mare, este aproape de noi, este nevoie ca noi numai sa ne promovam foarte agresiv si intens produsele noastre pe piata romaneasca", a precizat Cosarciuc.

Intalnirea intervine in conditiile in care, dupa blocajele in livrarea vinului moldovenesc pe piata rusa, Moscova a impus saptamana aceasta restrictii dure si la importul de fructe si legume. Numarul exportatorilor moldoveni acceptati de Rusia s-a redus astfel cu circa 76%.

Numai 33 de firme exportatoare dintr-o lista de 136 au fost acceptate de Moscova. Rusia reproseaza exportatorilor moldoveni ca produsele lor nu corespund standardelor de calitate.

Intr-un interviu pentru NewsIn, ambasadorul R. Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, sublinia ca Moldova are fructe si legume "foarte ecologice" si si-ar dori sa se ajunga din nou la situatia dinainte de 2008, cand Romania devenise principala piata pentru exporturile moldovenesti.

In prezent, ocupa locul al saselea. In ceea ce priveste situatia importurilor de legume si fructe moldovenesti pe piata rusa, ministrul Valeriu Cosarciuc a declarat in interviul pentru Europa Libera ca p ana marti, la orele 12-13, pe site-ul serviciului federal rus pentru supraveghere veterinara si fitosanitara era o lista de 136 de agenti economici care aveau dreptul sa exporte in Federatia Rusa.

"Ieri (marti - n.r.) a fost schimbata aceasta lista cu o lista de 33 de agenti economici. Si noi am primit scrisoarea, sub semnatura domnului Saulin, seful Rosselihoznadzor-ului, ca uite, vor permite numai la o lista de 33 de intreprinderi", a relatat ministrul agriculturii din Republica Moldova.

Valeriu Cosarciuc a adaugat ca lista cu cei 33 de agenti a fost prezentata de partea rusa si a afirmat ca aceasta ridica unele semne de intrebare. "Sunt SRL-uri, care au un capital social de 5.400-6.500 de lei, si sunt persoane fizice din Republica Moldova si unele persoane juridice din Republica Moldova.

Si la noi trezeste niste dubii aceasta lista. Eu am analizat acum cateva si am vazut niste repetari de nume, prenume, diferite firme, inseamna ca aici este ceva la mijloc", a declarat ministrul Cosarciuc. El a adaugat ca, in acest context, s-a discutat si cu Serviciul de Securitate din Republica Moldova, iar organele competente urmeaza sa investigheze acest caz.

"Am adresat o scrisoare acestui serviciu - Rosselihoznadzor, am transmis acea scrisoare ambasadorului nostru in Federatia Rusa, domnului Neguta si el urmeaza acum sa organizeze niste intrevederi intre specialistii Rosselihoznadzor", a mai afirmat Cosarciuc.

Ministrul moldovean al agriculturii a mentionat ca autoritatile de la Chisinau incearca sa afle criteriile pentru selectarea agentilor economici care vor continua sa exporte pe piata din Rusia.

"Erau 136 acceptati. Noi am propus o lista adaugatoare de 177. Si de acum, din 136 plus 177 au ramas numai 33", a precizat Cosarciuc. Intrebat daca masurile luate de Rusia ar reprezenta un instrument de santaj asupra Guvernului Republicii Moldova, Valeriu Cosarciuc a evitat sa dea un raspuns clar.

" Eu nu pot sa confirm lucrul asta. Ne vom intalni cu reprezentantii serviciului Rosselihoznadzor din Federatia Rusa si atunci am putea sa spunem ce se intampla", a afirmat ministrul moldovean al agriculturii.

In cazul vinului, serviciul sanitar rus a spus ca a descoperit dibutilftalat, o substanta toxica, iar in cazul fructelor si legumelor ar fi depistat un nivel nepermis de mare de nitriti si pesticide. Ca urmare, un milion de litri de vin au fost returnati la vama si zeci de camioane cu fructe si legume sunt blocate in asteptarea avizelor sanitare.

Observatorii sunt insa unanim de acord ca in spatele acestor decizii economice ale Moscovei stau factori politici.

Problemele au aparut in iunie, dupa ce presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a emis un decret prin care decreta ziua de 28 iunie Zi a ocupatiei sovietice si cerea retragerea trupelor ruse din Transnistria. Gestul presedintelui moldovean a enervat mediile politice de la Moscova, care au reactionat cu declaratii critice.

La cateva zile dupa aceea au aparut primele probleme cu transporturile de vin moldovenesc, iar pe masura ce R. Moldova s-a apropiat de campania electorala, tonul sefului serviciului sanitar rus, Ghennadi Onisncenko, fata de Chisinau s-a inasprit, mergand pana la a spune ca liderii politici moldoveni au judecata intunecata de substantele toxice pe care Rusia le-a depistat in vinul moldovenesc.

Practic, in acest moment, R. Moldova se afla sub un embargo partial, dar destul de sever, in privinta exporturilor de vin, fructe si legume, nefiind exclusa declararea oficiala a unui embargo total, asa cum s-a intamplat in 2006. R. Moldova exporta in Rusia aproximativ 80% din cantitatea de vin, legume si fructe pe care o produce.

Intrebat ce se va intampla cu productia taranilor, in conditiile in care, dupa discutiile cu ministrul roman al agriculturii, va mai trece un timp pana se vor negocia niste acorduri bilaterale, Valeriu Cosarciuc a spus ca trebuie verificat cine sunt cele 33 de intreprinderi cu acces pe piata rusa si, in masura posibilului, ele vor trebui sa asigure intreg exportul.

Ministrul a dat exemplul Poloniei sau Turciei. " In Polonia 46 de agenti economici asigura exportul in Federatia Rusa.

In Turcia, care este tara mult mai mare decat Republica Moldova, sunt 68 de agenti economici care exporta in Federatia Rusa. Si noi in Republica Moldova ar trebui sa preluam experienta, de pilda, a tarilor Uniunii Europene", a afirmat ministrul agricultrii din Republica Moldova. 

#restrictii, #exporturi, #rusia, #moldova , #Rusia