Ritm alert de constructie pentru conducta de petrol Rusia-China

Luni, 30 Aprilie 2007, ora 09:55
878 citiri

Rusia a construit o treime din conducta care transporta petrol catre China in primul an de la demararea constructiei si urmeaza sa o termine pana la sfarsitul anului 2008, a spus compania ruseasca Transneft detinatoare a monopolului in materie de retele de conducte petroliere, anunta Reuters. Transneft a declarat ca a construit peste 900 de kilometri din cei 2.700 pe care ii va avea prima conducta construita pentru a furniza petrol rusesc catre spatiul asiatic. Aceasta va ajunge sa pompeze 30 de milioande de tone de petrol brut pe an catre China ( 600 000 de barili pe zi).


Transneft a adaugat ca, prin intermediul acestei conducte Rusia, cel de-al doliea exportator de petrol din lume, va putea sa-si flexibilizeze exporturile, respectiv sa le redirectioneze petrolul catre piata asiatica atunci cand aceasta ar oferi preturi mai avantajoase fata de piata europeana, spatiul sau principal de tranzactie.

Daca vor fi descoperite zacaminte de petrol in Siberia de est, o noua conducta va fi ramificata catre coasta Pacificului, ceea ce va creste cifra de export la 1.6 milioane de barili pe zi.

Rusia produce in prezent peste 9,8 milioane de barili de petrol brut pe zi, exporta zilnic aproximativ cinci milioane de barili catre clientii din lume, si pastreaza restul de aproape cinci milioane de barili pentru a-l rafina in cadrul industriei autohtone.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank> NewsIn</a>)