Rubla ruseasca, la un nou minim record din cauza sanctiunilor impuse de UE si SUA

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 11:50
1158 citiri

Pentru a doua zi la rand, moneda ruseasca a atins, vineri, un nou minim record in raport cu dolarul american, afectata de inasprirea sanctiunilor europene si americane care vizeaza in special sectorul petrolier, vital pentru economia Rusiei, aflata in pragul recesiunii, transmite AFP.

La scurt timp de la debutul tranzactiilor la bursa de la Moscova, dolarul american a urcat pana la un nou nivel record de 37,72 de ruble, depasind precedentul record de 37,51 ruble inregistrat joi. Rubla s-a depreciat si in raport cu moneda euro, pana la valoarea de 48,74 ruble, dar ramane sub nivelul inregistrat in primavara, potrivit Agerpres.

De asemenea, principalii indici ai bursei de la Moscova inregistrau scaderi. Indicele Micex era in scadere cu 0,10%, iar indicele RTS era in scadere cu 0,51%.

Analistii de la VTB Capital au explicat aceasta scadere a rublei rusesti prin inasprirea sanctiunilor occidentale, dar si prin scaderea cotatiei barilului de petrol, care la Londra a atins cea mai scazuta valoare din luna aprilie 2013. Ieftinirea petrolului afecteaza moneda ruseasca deoarece hidrocarburile reprezinta doua treimi din exporturile Rusiei si asigura majoritatea veniturilor la buget.

Vineri, au intrat in vigoare un nou set de sanctiuni europene care vizeaza companiile petroliere, de aparare si bancile rusesti. Cele 28 de guverne din UE au cazut de acord sa restranga accesul companiilor rusesti la pietele de capital. Firmele petroliere rusesti Rosneft si Transneft, dar si producatorul de gaze naturale Gazprom, vor fi afectate de noile sanctiuni. De asemenea, alte 24 de personalitati rusesti si ucrainene au fost incluse pe lista persoanelor cu interdictie de calatorie in UE.

Simultan, presedintele american Barack Obama a anuntat, joi, instituirea de noi sanctiuni impotriva Rusiei, in sectoarele financiar, energetic si in cel al apararii, ca raspuns la 'actele ilegale' ale Moscovei in Ucraina.

''Astazi, ne alaturam sanctiunilor Uniunii Europene, anuntand ca ne vom intensifica sanctiunile'', a declarat Obama intr-un comunicat, precizand ca detalii ale acestor noi masuri vor fi anuntate in cursul zilei de vineri.

Sanctiunile introduse deja de Uniunea Europeana si SUA au provocat o fuga masiva a capitalurilor si au agravat starea economiei rusesti, aflata in prag de recesiune. In reactie, Moscova a decretat un embargou pentru majoritatea produselor alimentare provenite din tarile care au introdus sanctiuni, ceea ce a provocat o crestere semnificativa a inflatiei in Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rubla ruseasca, #record minin rubla ruseasca , #Rusia