Rusia a intrat in Siria pentru a-i lasa pe ceilalti actori fara bani?

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 09:22
5345 citiri
Rusia a intrat in Siria pentru a-i lasa pe ceilalti actori fara bani?
Foto: Wikimedia

Ca prin intamplare, multe dintre puterile militare implicate direct sau indirect in razboiul civil din Siria se numara printre marii exportatori de petrol ai lumii.

In acest context, interventia militara a Rusiei in Siria ar putea avea si efecte neasteptate asupra pietei globale de energie, unde pretul petrolului este in scadere de mai bine de un an, apreciaza revista Business Insider.

Un joc ruso-saudit

Intr-o recenta analiza expediata clientilor, Helima Croft, sef de strategii pentru piata globala de materii prime la RBC Capital Markets crede ca doua sunt elementele a caror evolutie merita urmarita.

Primul se refera la evolutia relatiei dintre Rusia si Arabia Saudita, in vreme ce al doilea vizeaza strict efectul pe care implicarea Moscovei in razboiul civil din Siria il va avea asupra rezervelor financiare ale Riadului.

"Escaladarea conflictului va face dificila o eventuala punere de acord a Rusiei cu tarile OPEC in privinta reducerii coordonate a productiei de petrol in viitorul apropiat", crede Croft.

"Una dintre implicatiile pe care pariul sirian al lui Putin il va avea asupra pietei petrolului consta in fortarea celorlalte parti implicate in razboiul din Siria sa isi dubleze sustinerea financiara pentru rebeli, punand presiune pe bugetele acestor tari", arata Croft in analiza sa.

Fara negocieri

Bombardamentele Rusiei au inceput intr-o perioada in care Arabia Saudita incerca sa gaseasca o portita de negociere cu Rusia pe teme economice si de securitate.

Printre subiectele abordate in cadrul vizitelor printului Mohammad bil Salman la Moscova a fost inclusa si promisiunea ferma a Riadului de a limita productia de petrol a Arabiei Saudite daca si Rusia va raspunde cu aceeasi moneda.

Vremea negocierilor pare sa fi trecut, interventia militara coordonata de Moscova pe teren sirian anuland orice sansa de a ajunge la un acord intre cei doi mari producatori de petrol din lume.

"Daca Putin ar fi fost tentat sa ajunga la un acord in acest sens, evolutia evenimentelor din Siria nu ii mai lasa cale de intors.

Ar fi nevoie de o dexteritate diplomatica extrem de mare atat din partea Moscovei, cat si a Riadului pentru a continua conflictul in Siria in timp ce coordoneaza politica comuna in industria petroliera", crede analistul RBC Capital Markets.

Escaladarea conflictului din Siria va atrage si o presiune suplimentara pe bugetul Arabiei Saudite.

Chiar daca initial Riadul s-a declarat linistit in fata scaderii pretului petrolului, campania militara derulata in Yemen, finantarea rebelilor sirieni si cheltuielile facute pentru calmarea populatiei si-au pus amprenta asupra bugetului tarii.

O eventuala crestere a costurilor campaniei de sustinere a opozitiei siriene va avea un impact major asupra resurselor financiare ale regatului din Orientul Mijlociu.

Accidentul salvator

Pentru Croft, discursul oficialilor de la Riad este un semn clar ca regatul saudit nu va renunta la contracararea influentei exercitata de Iran si Rusia in Siria.

"Arabia Saudita a fost unul dintre cei mai vocali critici la adresa interventiei militare a Rusiei.

Sunt semne ca sauditii se pregatesc de cresterea suportului militar si financiar pentru rebelii din gruparile anti-Assad ca parte a unei campanii mai largi de a limita influenta Iranului in regiune", se arata in analiza RBC Capital Markets.

Momentul nu este unul fericit pentru Riad din punct de vedere al resurselor financiare aflate la dispozitia sa.

Interventia Arabiei Saudite in razboiul civil din Yemen s-a extins deja la a sasea luna, iar deficitul bugetar a dus la retragerea a 70 de miliarde de dolari din fondurile investite pe diverse piete de capital.

Pentru rusi insa, exista o sansa de a obtine un profit nesperat. Conform analizei facute de Croft "orice posibila confruntare accidentala intre fortele rusesti si cele americane in Siria ar duce la o crestere rapida a pretului petrolului".

Desi periculos, un astfel de incident ar fi o mana cereasca pentru Moscova, in conditiile in care Rusia se confrunta deja cu o perioada de recesiune generata de impunerea sanctiunilor economice pentru criza din Ucraina si prabusirea pretului petrolului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raboi Siria, #confruntare militara Rusia SUA, #negocieri Rusia Arabia Saudita, #pret petrol , #Rusia