Rusia a pierdut deja 100 de miliarde de dolari, din cauza sanctiunilor

Luni, 23 Iunie 2014, ora 14:33
2327 citiri
Rusia a pierdut deja 100 de miliarde de dolari, din cauza sanctiunilor

Sanctiunile, instituite de Uniunea Europeana si SUA impotriva Rusiei pentru rolul acesteia in criza ucraineana, au avut mai degraba pana in prezent un caracter simbolic, dar chiar si asa au condus la un exod de capital de 100 de miliarde de dolari din Rusia, a declarat unul din liderii opozitiei ruse, Boris Nemtov, fost vicepremier sub presedintia defunctului presedinte Boris Eltin, intr-un interviu acordat luni postului de televiziune Ukraina, informeaza agentia de presa Ukrinform.

"Acestea (sanctiunile) i-au lovit dureros pe prietenii lui Putin, miliardari -oligarhi, provocand in jurul sau o stare de nervozitate. Cu toate acestea, ele au afectat doar indirect economia rusa", a afirmat Nemtov, explicand ca, in special, s-a observat un exod de capital strain din Rusia.

Potrivit expertilor, peste 100 de miliarde de dolari 'au imigrat' din Rusia in prima jumatate a acestui an.

"Este foarte rau, pentru ca aceasta duce la criza economica, recesiune, deficite bugetare. La nivel regional - la un deficit bugetar acut: nu mai sunt bani de medicamente compensate pentru pacientii grav bolnavi, nu se mai construiesc autostrazi, cladirile de locuit nu mai pot fi renovate. Cresc tarifele si preturile. Si acesta este rezultatul simbolic al sanctiunilor", a indicat Nemtov, unul dintre cei mai vocali lideri ai opozitiei ruse.

In opinia sa, Occidentul ar trebui sa instituie sanctiuni severe nu impotriva concernului de gaze Gazprom sau companiei de petrol Rosneft, chiar daca la conducerea celor doua societati se afla 'oamenii presedintelui', ci impotriva sistemului bancar al lui Putin.

"Eu cred ca Europa nu va institui niciodata sanctiuni impotriva sistemului bancar al presedintelui rus. Aceste sanctiuni ar putea fi aplicate de catre Statele Unite ale Americii, in cazul in care Putin va ordona armatei ruse sa treaca granita cu Ucraina", a opinat acesta.

Intr-un interviu acordat publicatiei germane Frankfurter Allgemeine, Boris Nemtov a spus ca militiile separatiste din Ucraina au asteptat un ajutor mai mare decat primesc acum din partea lui Vladimir Putin. Ei l-ar considera deja drept tradator pe presedintele rus.

Liderul opozitiei ruse avertizeaza in acest interviu, preluat luni de numeroase media ruse, ca rebelii nemultumiti din estul Ucrainei, care sunt invitati acum sa depuna armele si sa se predea sau sa paraseasca teritoriul ucrainean, ar putea sa ajunga la Moscova si actiunile lor ar putea fi o amenintare pentru Putin personal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sanctiuni UE Rusia, #conflict Rusia Ucraina , #Rusia