Rusia acuza Ucraina ca a furat pana la 40 de milioane de metri cubi de gaz destinat Europei

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 20:07
1173 citiri
Rusia acuza Ucraina ca a furat pana la 40 de milioane de metri cubi de gaz destinat Europei

Rusia a acuzat Ucraina ca a furat pana la 40 de milioane de metri cubi de gaz natural destinat Europei, pe parcursul mai multor zile de luna aceasta.

"Ucraina a pastrat pana la 40 de milioane de metri cubi de gaz (in plus fata de volumul contractat - n.r.) pe parcursul a mai multe zile (din februarie - n.r.). Acest lucru provoaca daune financiare si de imagine Gazprom", a spus directorul general al companiei ruse, Aleksei Miller, presedintelui Dmitri Medvedev.

Mai multe state europene au anuntat la inceputul lunii februarie, cand continentul a fost afectat de un val de ger si de ninsori abundente, ca livrarile de gaz rus au scazut.

Italia a fost nevoita sa recurga la masuri de urgenta pentru a reduce consumul de gaz si a mentine livrarile catre populatie si industrie.

Ucraina a fost, probabil, tara cea mai grav afectata de frig.

Potrivit RIA Novosti, fosta republica sovietica importa o cantitate de gaz corespunzatoare unei valori anuale de 60 de miliarde de metri cubi, adica peste nivelul prevazut in contract.

Medvedev i-a ordonat lui Miller sa ia masuri pentru a rezolva acest dosar.

Compania ucraineana Naftogaz a negat miercuri seara acuzatiile ca ar fi sustras fara autorizatie gaz rus destinat Europei. Societatea a subliniat si ca actualul contract cu Gazprom precizeaza un volum maxim trimestrial, nu zilnic.

Ministrul ucrainean al energiei, Iuri Boiko, a declarat in ianuarie ca Ucraina vrea sa isi reduca importurile de gaz rus de la 52 de miliarde de metri cubi la 27 de miliarde. Gazprom a replicat ca actualul contract nu stipuleaza modificari unilaterale ale volumului de gaz achizitionat.

#Rusia acuza Ucraina, #furt gaze, #Ucraina furt gaze , #Rusia