Rusia ameninta cu un nou embargo asupra vinurilor moldovenesti

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 13:19
2184 citiri
Rusia ameninta cu un nou embargo asupra vinurilor moldovenesti

Dupa ce vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a atentionat luni Republica Moldova ca ar putea pierde Transnistria, daca isi continua calea spre UE, si ca ar putea ingheta la iarna, Serviciul rus pentru protectia consumatorilor Rospotrebnadzor a amenintat marti ca ar putea impune un nou embargo asupra vinurilor moldovenesti, asa cum a facut in 2006.

Potrivit unui comunicat al Rospotrebnadzor, peste 28.000 de litri de productie alcoolica importata din Republica Moldova de la inceputul acestui an nu au corespuns exigentelor de securitate. Aceasta cantitate, precizeaza aceeasi sursa, reprezinta ceva mai mult de 0,1% din totalul productiei exportate de Republica Moldova in Federatia Rusa.

Rospotrebnadzor ameninta Republica Moldova ca, in aceste conditii, Rusia ar putea stopa importul de vinuri din Republica Moldova, cum a facut si in 2006.

"Aceasta situatie demonstreaza ca atentionarile facute anterior la adresa conducerii organelor competente ale Republicii Moldova nu au fost luate in seama, astfel ca exista un risc real in privinta revenirii la situatia din anul 2006. Daca in viitorul apropiat nu vom receptiona din partea autoritatilor competente ale Republicii Moldova masuri concrete, indreptate spre asigurarea securitatii si calitatii productiei livrate, ingrijorarile expuse ar putea deveni realitate", se arata in comunicatul Rospotrebnadzor.

Rusia a interzis importul de vinuri moldovenesti in primavara anului 2006, iar livrarile au fost reluate partial in 2007 si in totalitate in 2009. Jurnalul rus Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 in topul "razboaielor economice" purtate de Rusia in ultimul deceniu. Conform aceleiasi surse, producatorii moldoveni au pierdut in urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.

Aflat luni la Chisinau, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a atentionat voalat Republica Moldova ca ar putea avea probleme la asigurarea cu resurse energetice in sezonul rece. Intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul economiei de la Chisinau, Valeriu Lazar, Rogozin a declarat ca relatiile energetice sunt foarte importante mai ales in preajma sezonului rece. "Sper ca nu veti ingheta", si-a finalizat discursul oficialul rus.

El a mai atras atentia Republicii Moldova "sa nu-si piarda vagoanele" in procesul de integrare in Uniunea Europeana. Dmitri Rogozin s-a referit in acest sens la Transnistria, mentionand ca partea moldoveneasca ar trebui sa comunice mai intens cu Tiraspolul in procesul de integrare europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relatii Moldova Rusia, #export vin Moldova, #vinuri moldovenesti Rusia, #Transnistria Moldova , #Rusia