Rusia ar putea fi nevoita sa amane inarmarea: Recesiune pana in 2017

Joi, 23 Iulie 2015, ora 13:02
3918 citiri
Rusia ar putea fi nevoita sa amane inarmarea: Recesiune pana in 2017
Foto: Kremlin

Optimismul lui Vladimir Putin, care in martie anunta ca Rusia a lasat in urma cea mai neagra perioada a actualei crize economice, ar putea fi dat peste cap de noile prognoze privind evolutia pietei petrolului in viitor.

Noua scadere survenita in ultimele saptamani in pretul petrolului anunta nori negri care se aduna deasupra prognozei optimiste a oficialilor de la Moscova de a relua cresterea economica in cursul anului viitor, apreciaza analistii consultati de agentia Bloomberg.

Doi ani de criza

O analiza ING estimeaza ca Rusia are nevoie de un pret de 80 de dolari/baril pentru a-si echilibra bugetul, in caz contrar stagnarea pretului petrolului la 60 de dolari putand prelungi perioada de contractie economica cu inca un an, dupa cum reflecta economistii bancii centrale.

"Rusia va infrunta o recesiune sau o stagnare in cursul anului viitor daca petrolul va evolua in jurul pretului de 50 de dolari/baril.

Vor fi nevoiti sa reduca cheltuielile, sa amane o parte din investitiile in sectorul Apararii si sa apeleze la ce a mai ramas in Fondul de Rezerva", descrie situatia Dimitry Polevoy, unul din economistii din Moscova ai ING Bank.

Dupa prabusirea rublei si aplicarea sanctiunilor economice de catre Occident, oficialii de la Moscova au fost nevoiti sa reduca nivelul cheltuielilor bugetare cu 10 procente.

In acelasi timp, unul dintre fondurile suverane de investitii ale guvernului rus, Fondul de Rezerva a fost aproape secatuit in incercarea de a acoperi deficitul bugetar.

In varianta lui Polevoy, urmatoarea resursa financiara la care guvernul rus poate face apel o reprezinta celalalt fond suveran, Fondul National de Bunastare. Sa nu uitam insa, ca Polevoy si-a bazat predictiile pe un pret de 50 de dolari/baril.

Oficialii Bancii Centrale a Rusiei s-au aratat mult mai pesimisti in timpul testului de stres derulat anul acesta in iulie, cand au efectuat o prognoza plecand de la un pret al barilului de petrol de 40 de dolari, mentinut pana la finalul anului viitor.

Economistii bancii centrale din Rusia au descoperit ca 187 de institutii de credit din Federatie s-ar putea confrunta cu un deficit de capital de 600 de miliarde de ruble (aproximativ 11 miliarde dolari), iar procentul creditelor neperformante s-ar putea dubla, atingand nivelul de 17,7%.

Economia ar urma sa se contracteze pentru al treilea an consecutiv, si in 2017, in cazul in care pretul petrolului ar stagna in jurul valorii de 40 de dolari, au explicat economistii Bancii Centrale a Rusiei.

In schimb, guvernul condus de Dimitri Medvedev estimeaza ca, in 2016, cresterea economica va fi de 2,3%, dupa ce a revizuit in scadere prognoza pentru anul acesta, de la 3%, la 2,8%.

In timpul primelor doua mandate prezidentiale detinute de Vladimir Putin, intre 2000-2008, media cresterii economice a fost de 7 procente.

Planuri nerealiste

Optimismul guvernantilor rusi nu este regasit in niciuna dintre notele emise de analistii de piata din Occident.

"Inca un soc pe piata petrolului ar putea accentua sau prelungi recesiunea din Rusia.

Desi ne asteptam la o crestere economica modesta de 0,5% pentru 2016, nu excludem posibilitatea ca economia rusa sa ramana in recesiune daca pretul mediu al petrolului Brent va ramane sub 60 de dolari", apreciaza Tatiana Orlova, economistul sef pentru piata din Rusia din partea Royal Bank of Scotland.

In acest moment, petrolul Brent, un indice de referinta pentru jumatate din productia globala, a coborat pana la 56,26 de dolari. Media estimata pentru anul in curs este de 59 de dolari/bari.

Rubla a inregistrat o depreciere dramatica de 46% fata de dolar in cursul anului trecut, iar declinul ei pare sa revina. In ultima luna, rubla ruseasca a fost a doua cel mai slab performanta valuta din economiile emergente.

Singura veste buna pare sa o reflecte nivelul inflatiei, care a reusit sa se stabilizeze la 13,6%, cel mai scazut procent inreegistrat din octombrie si pana in prezent.

"Pentru Rusia, orice declin in pretul petrolului inseamna o slabire a rublei si o deteriorare a sanselor de redresare economica", estimeaza analistii Moody's intr-un raport emis saptamana aceasta.

Din perspectiva lor, productia de energie a Rusiei conteaza intre 17 si 25 de procente in calcularea PIB-ului.

Proiectul bugetului pentru 2016 a fost intocmit de catre guvernantii rusi pe o estimare de 60 dolari/baril pentru petrolul Ural exportat de Rusia, in speranta ca ar putea reduce deficitul bugetat de la 3,7% din PIB, la 2,4%.

Un alt raport intocmit de analistii Sberbank, cea mai mare institutie de credit din Rusia, ingroapa insa toate sperantele guvernului de la Moscova. Conform acestuia, pretul mediu al petrolului Ural nu va depasi 55 de dolari.

"Iesirea din recesiune se amana pana in 2017", a concluzionat sec analistul Yulia Tseplaieva in raportul Sberbank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recesiune Rusia, #soc piata petrol, #export petrol Rusia, #deficit bugetar rusia, #criza economica rusia , #Rusia