Rusia are nevoie de bani. Rezervele valutare din exportul de petrol, prima "victima"

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 10:58
2550 citiri
Rusia are nevoie de bani. Rezervele valutare din exportul de petrol, prima "victima"
Foto: Andrey Rudakov/Bloomberg

Odata cu mentinerea relatiilor tensionate dintre Moscova si Occident, dar si ca urmare a prabusirii pretului petrolului, guvernul rus se vede nevoit sa apeleze la rezervele valutare constituite in perioada de varf a exportului de combustibil.

In urma cu un an, rezerva din depozitul Bancii Centrale atinsese nivelul de 515 miliarde dolari, o suma imensa daca este sa ne gandim ca doar China, Japonia, Arabia Saudita si Elvetia se mai pot lauda cu asemenea rezerve monetare.

Rezerva valutara a Rusiei chiar continua sa fie productva, zeci de miliarde de dolari fiind investite in diverse fonduri si obligatiuni emise de guvernele altor state. Tezaurul a devine brusc si sursa la care oficialii moscoviti se vad nevoiti sa apeleze pentru a reduce deficitul bugetar pe 2015, arata un articol din Businessweek.

Sac fara fund

In doar un an, rezerva valutara a Rusiei s-a diminuat cu 20%, ca urmare a interventiilor facute de catre guvernatorul Bancii Centrale si guvernanti pentru a intari pozitia rublei in piata valutara, dupa impunerea sanctiunilor de catre Uniunea Europeana si Statele Unite.

Actualul nivel al rezervei, de 419 miliarde de dolari, este in continuare consistent, dar va fi redus treptat, pe masura ce membrii cabinetului de la Moscova incep sa confunde rezerva valutara a tarii cu un sac fara fund.

Ministrul de Finante a anuntat deja ca va extrage 10 miliarde dolari dintr-un fond special pentru a carpi bugetul de anul viitor. In discursul sau privind starea natiunii, presedintele Vladimir Putin a afirmat, de asemenea, ca va apela si la celalalt fond extern, destinat asigurarii sistemului de pensii din tara, pentru a recapitalize bancile interne si a demara un amplu program de investitii in infrastructura.

In continua scadere

Gigantica rezerva in valuta a Rusiei continua sa scada vazand cu ochii pe masura ce pretul petrolului scade. Bugetul pentru anul viitor a fost construit pe o evaluare a pretului petrolului la 100 de dolari/baril, in timp ce nivelul acestuia a coborat deja la 70 de dolari. Russia Incorporated se confrunta cu o scadenta a obligatiunilor emise pe pietele capital din Vest, in timp ce compania de stat din domeniul extractiei petrolului Rosneft a solicitat deja 44 de miliarde de dolari din fondul de pensii pentru a acoperi pierderile cauzate de prabusirea pretului petrolului.

Semnal de alarma

Pentru fostul ministru de Finante, Alexei Kudrin, situatia pare fara iesire. "Fondul de Bunastare risca sa se prabuseasca odata cu piata petrolului si piata de capital din Rusia, fara a putea sa remedieze ceva", a apreciat acesta,intr-un interviu acordat la sfarsitul lunii trecute.

Presiunea pusa pe Fondul de Bunastare a crescut odata cu pretentiile VTB Bank si Gazprombank care au retras deja peste 7 miliarde de dolari din acesta. Nici banii rusilor nu mai sunt mentinuti in tara, nivelul retragerilor de capital atingand in acest an 125 de miliarde de dolari, o cifra record pe ultimii 6 ani. Tot Putin a fost cel care, in cadrul aceluiasi discurs, a atacat aceasta problema spinoasa promitand amnistieri fiscale pentru cei care repatriaza capitalul. O masura care aminteste de cea adoptata de Silvio Berlusconi nu cu mult timp in urma si care transmite acelasi semnal de alarma.

"Oferta miroase a disperare si este greu de crezut ca va avea vreun impact", apreciaza Lars Christensen, economist in cadrul Danske Bank, Copenhaga. Separat, Kremlinul a impus deja marilor exportatori sa converteasca valuta obtinuta in urma tranzactiilor in ruble pentru a limita gradul rapid de devalorizare a monedei nationale. Si chiar daca in declaratiile oficiale, Putin a afirmat ca nu are de gand sa impuna restrictii privind retragerea capialului din Rusia, o parte din analisti conversia valutei in ruble drept o modalitate de control a fluxului de capital intern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rezerva valutara Rusia, #Vladimir Putin bani, #deficit bugetar rusia, #diminuare rezerva valutara Rusia , #Rusia