Rusia ia noul Razboi Rece in serios. Vrea baze militare permanente in Cuba si Vietnam

Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 21:44
9784 citiri
Rusia ia noul Razboi Rece in serios. Vrea baze militare permanente in Cuba si Vietnam
Foto: Wikimedia

Washingtonul are de raspuns unei noi provocari venite din partea Moscovei, dupa ce ministrul Apararii, Serghei Shoigu, a afirmat ca Rusia intentioneaza sa deschida baze militare permanente in mai multe zone de pe glob.

Printre tarile care ar putea gazdui bazele militare rusesti se numara Cuba, Vietnamul, Nicaragua si Venezuela, discutiile in acest sens fiind in derulare, dupa cum a declarat oficialul rus, citat de IB Times.

Inapoi la vechii aliati

Cuba si Vietnamul reprezinta doua puncte strategice in care fosta Uniune Sovietica si mai apoi Rusia au intretinut baze militare create in timpul Razboiului Rece, dar desfiintate in anul 2000.

Anuntul facut de ministrul Shoigu coincide insa cu o reintoarcere a Moscovei catre vechii aliati din perioada sovietica, exemplul cel mai elocvent fiind intentia de a permanentiza prezenta militara in Siria prin transformarea bazei de la Tartus in port operational permanent pentru Fortele Navale din Rusia.

Alte baze militare rusesti din afara granitelor se regasesc in teritoriile vecine - Transnistria, Belarus, Georgia si Armenia.

Cuba, intre ciocan si nicovala

Faptul ca Moscova nu exagereaza in privinta intentiilor sale privin redeschiderea unei baze militare in Cuba este confirmat si de presa de la Havana, care a raportat initierea acestor negocieri din partea Rusiei.

Pe de alta parte insa, administratia cubaneza si presedintele Raul Castro nu au dat vreun semn ca ar fi atrasi de reluarea vechilor legaturi cu Moscova.

Aceasta si pentru ca, in ultimii ani, liderul de la Havana a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a incerca o reapropiere de Statele Unite, intr-un final, din 2015, cele doua tari reluand legaturile diplomatice dupa o perioada de inghet care a durat 54 de ani.

"Nu vad nicio sansa sa se intample asa ceva. Nu cred ca in Cuba se doreste acesta lucru. Cuba a lucrat ani la rand pentru a-si imbunatati relatia cu SUA. Daca va permite Rusiei sa deschida o baza militara, totul se va duce de rapa", considera Gregory Weeks, seful Departamentului de Stiinte Politice si Administrative de la Universitatea din Carolina de Nord, citat de portalul McClatchy DC.

Un alt analist politic dintr-o universitate americana, Robert Legvold, de la Universitatea Columbia, afirma inca de acum un an ca Noul Razboi Rece a inceput inca de la declansarea crizei din Ucraina.

Nicaragua pare mult mai accesibila Moscovei din acest punct de vedere. In august, regimul condus de Daniel Ortega a achizitionat 50 de tancuri rusesti, a deschis accesul pentru vasele militare si aeronavele rusesti in porturile si aeroporturile sale si a acordat Moscovei dreptul de a construi un centru de pregatire militara pe coasta Pacificului.

Nici in Vietnam apele nu sunt foarte limpezi, baza navala Cam Rahn, inchisa in 2000, putand fi redeschisa oricand in cazul semnarii unui acord intre Moscova si Hanoi.

#Razboi Rece Rusia Occident, #baze militare permanente Rusia, #tensiuni Rusia SUA , #Rusia