Rusia: In 10 ani ar putea izbucni un razboi pentru gazul si petrolul din Arctica

Joi, 14 Mai 2009, ora 09:43
1628 citiri
Rusia: In 10 ani ar putea izbucni un razboi pentru gazul si petrolul din Arctica

Moscova a avertizat in legatura cu riscul izbucnirii unui razboi in zona arctica, in conditiile in care mai multe tari incearca sa preia controlul asupra rezervelor de gaz si petrol din aceasta regiune, in noua "Strategie pentru securitatea nationala a Rusiei pana in 2020", relateaza The Times, citat de NewsIn.

Documentul, semnat de presedintele Dmitri Medvedev si redactat de Consiliul de Securitate, a avertizat ca intensificarea si inmultirea tentativelor de a prelua controlul asupra rezervelor mari de petrol si gaze din jurul granitelor sale reprezinta o potentiala sursa de conflict militar in urmatorul deceniu. "

"Intr-o competitie pentru resurse nu poate fi exclusa posibilitatea recurgerii la forta militara pentru a rezolva diferite probleme, care ar distruge echilbrul de forte din apropiere de granitele Rusiei si aliatilor sai", se arata in text.

Kremlinul a subliniat ca Moscova nu "militarizeaza zona arctica", dar avertismentele sale privind un conflict armat sugereaza ca intentioneaza sa isi apere interesele cu forta, daca este necesar, in conditiile in care incalzirea globala face exploatarea resurselor din regiune posibila.

Dupa ce a parasit regiunea la sfarsitul Razboiului Rece, Rusia afiseaza de cativa ani un interes din ce in ce mai mare pentru zona arctica, unde a organizat exercitii militare si a revendicat extinderea domeniului sau maritim pana la Polul Nord. Moscova revendica jurisdictie asupra regiunii, aproape in totalitatea sa, iar anul trecut un submarin rus de dimensiuni mici a infipt un steag rus pe fundul apei, intr-un gest simbolic.

De altfel, potrivit unui document dat publicitatii in luna martie, Kremlinul vrea sa trimita unitati militare si ale FSB in Arctica. Planul cuprinde trei etape.

Prima (2008-2010) va stabili "frontierele Rusiei in Arctica" prin studii geologice si geografice.

A doua (2011-2015) presupune recunoasterea internationala a frontierelor din Arctica. A treia etapa (2016-2020) trebuie sa faca din Arctica "baza strategica de resurse" naturale a Rusiei.

Cu exceptia Rusiei, inca patru tari - Statele Unite, Norvegia, Canada si Danemarca - revendica aceasta regiune, de marimea Europei Occidentale, despre care se crede ca ar contine miliarde de tone de petrol si gaze.

"Strategia pentru securitatea nationala a Rusiei pana in 2020" avertizeaza ca lupta pentru pentru resurse energetic va domina in viitor relatiile internationale. 

#gaze, #petrol, #resurse, #rezerve , #Rusia