Rusia in Nabucco?

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 10:43
1613 citiri
Rusia in Nabucco?

RIA NOVOSTI (Rusia) Parlamentul European vrea ca Rusia sa adere la proiectul conductei Nabucco, planificat sa pompeze gaze din Asia Centrala catre Europa, potrivit declaratiilor unei surse din diplomatia europeana.



Conducta de 10 miliarde de dolari, sustinuta de Uniunea Europeana si SUA, a avut, initial, scopul de a conecta Asia Centrala, bogata in resurse energetice, cu Europa, prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, ocolind Rusia si Ucraina. Constructia avea termenul initial de incepere in 2010.

Potrivit sursei, propunerea a fost subliniata intr-un raport al reviziei energetice strategice a UE si urmeaza sa fie supus votului astazi, la Strasbourg.

Raportul, schitat de europarlamentarul liberal francez Anne Laperrouze, pune la indoiala pregatirea statelor din bazinul Marii Caspice de a umple conductele UE cu gaze.

Potrivit mass-mediei occidentale, Comisia Europeana este impotriva participarii Rusiei la proiectul Nabucco, vazut ca rival al conductei rusesti South Stream, menita sa aduca gaze rusesti si din Asia Centrala in Balcani, apoi catre alte tari europene, considerandu-se ca decizia ar intari dependenta energetica a UE de Moscova.

Intr-o declaratie in Parlamentul European, Laperrouze a spus ca sustine o abordare axata pe concilierea prin dialog cu Rusia, care asigura 42% din gazele UE si ca Nabucco va avea mai mute sanse de reusita daca UE lucreaza cu Moscova.

Cateva dintre statele importante, membre ale UE, in special Germania, Italia si Franta, si-au exprimat indoiala fata de necesitatea proiectului Nabucco.

Recenta disputa a gazelor dintre Rusia si Ucraina referitoare la preturi si un nou contract privitor la distributia de gaze naturale au afectat in jur de 20 de state europene, determinand Uniunea Europeana sa intensifice discutiile pentru construirea unei rute alternative de distributie a gazelor catre Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nabucco, #rusia , #Rusia