Rusia inaspreste monitorizarea alimentelor venite din Germania

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 14:03
1004 citiri
Rusia inaspreste monitorizarea alimentelor venite din Germania

Serviciul rus pentru agricultura, Roselhoznadzor, a decis sa inaspreasca monitorizarea produselor alimentare de origine animala importate din Germania si din alte tari UE, relateaza RIA Novosti.

Masura intervine dupa descoperirea de niveluri periculoase de dioxina in astfel de produse si in furajele pentru animale din Germania.

Roselhoznadzor a cerut informatii oficiale privind anchetarea situatiei si privind masurile luate pentru a asigura faptul ca dioxina nu intra in alimentele destinate consumului uman.

"In cazul in care nu vom primi aceste informatii cat mai repede sau daca analiza noastra privind procesul arata ca masurile luate de serviciul veterinar german pentru a elimina riscul dioxinelor in mancare si produse alimentare nu sunt adecvate pentru amploarea problemei, Roselhoznadzor isi rezerva dreptul de a impune masuri restrictive privind livrarile de produse animale catre Rusia din regiuni cu risc crescut", au anuntat autoritatile.

Peste 4.700 de ferme germane au fost inchise, dupa ce autoritatile au descoperit ca o mare cantitate de furaje pentru animale sunt contaminate cu dioxina, o substanta otravitoare.

Oficialii au subliniat, insa, ca nivelul de dioxina nu reprezinta un risc pentru oameni si ca fermele au fost inchise numai ca masura de precautie.

Majoritatea fermelor afectate sunt de porci si se afla in Saxonia Inferioara.

UE a avertizat ca oua de la ferme contaminate cu dioxina au fost importate in Marea Britanie si folosite in produse destinate consumului uman.

Ouale au fost trimise in Olanda, pentru procesare, apoi in Marea Britanie, unde urmau sa fie folosite, probabil, pentru diverse alimente, precum maioneza sau produsele de patiserie.

Dioxinele sunt reziduuri formate in special prin combustii, industriale sau naturale. Ele au fost catalogate drept substante cancerigene de catre Organiuatia Mondiala a Sanatatii. 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#rusia, #alimente, #germania, #ferme, #agricultura , #Rusia