Rusia intervine pentru gazoductul Burgas-Alexandroupolis

Joi, 22 Mai 2008, ora 12:12
1624 citiri
Rusia intervine pentru gazoductul Burgas-Alexandroupolis

Proiectul gazoductului Burgas-Alexandroupolis contribuie la securitatea energetica a Europei, dar si la reducerea riscurilor ecologice comportate de transportul hidroarburilor, a subliniat atasatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei, Mihail Sava, in cursul discursului sau, la cea de a doua editie a Dialogului Energetic din Europa de Sud-Est, care are loc la Salonic.

"Grecia, Bulgaria si Rusia accelereaza procedurile de realizare a proiectului", a spus Sava.

Referindu-se la rolul Rusiei in transportul materiilor prime energetice din Caspica pe pietele europene, el a mentionat ca numai conductele cu presiuni mari sunt de circa 100.000 kilometri. Portul Novororssisk are capacitatea de descarcare de 49 milioane tone petrol, anual. "Numai zona porturilor de la Marea Neagra are o capacitate de descarcare de peste 111 milioane tone petrol, anual", a adaugat Sava.

Din aceasta cantitate, 11 milioane tone de petrol se distribuie direct in Bulgaria si Romania, iar restul este directionat spre pietele europene prin stramtorile Bosfor si Dardanele.

"Petrolul din Caspica nu poate inlocui fluxul gigantic de rezerve naturale din Rusia si Arabia Saudita pe piata mondiala. Poate, insa, sa joace un rol complementar, auxiliar si de rezerva pe care il salutam", a mentionat Sava.

Chiar daca - dupa cum a mentionat Sava- s-a inregistrat un progres important in cresterea nivelului productiei de petrol din Azerbaidjan si Kazahstan (din 2000, Azerbaidjanul si-a triplat nivelul productiei), acest fapt este complementar si de aceea "noi prevedem strangerea relatiilor cu aceste tari pentru distribuirea petrolului".

In ceea ce priveste "distribuirea" pe plan mondial a rezervelor de gaze naturale, Sava a reamintit ca Rusiei ii revine 26,6 la suta, iar 50 la suta din totalul rezervelor energetice "sunt atribuite" Rusiei si Qatarului. KATHIMERINI (Grecia)