Rusia, nerabdatoare sa-si achite datoriile la Banca Mondiala

Marti, 23 Octombrie 2007, ora 15:28
1077 citiri
Rusia, nerabdatoare sa-si achite datoriile la Banca Mondiala

Rusia doreste sa-si plateasca o mare parte a datoriilor la Banca Mondiala (BM) inainte de perioada programata si vrea ca pe viitor sa nu mai apeleze la alte imprumuturi, nici de la BM, nici de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), anunta Reuters.

"Luam in considerare posibilitatea de a plati anumite datorii la Banca Mondiala inainte de perioada programata, insa numai pe acelea care au servit scopurilor pentru care au fost contractate", a afirmat luni, la Washington, adjunctul ministrului de finante, Sergei Storchak.

"Putem incerca sa platim aproximativ 80% din totalul imprumuturilor, mai devreme decat era stabilit", a adaugat Storchak, mentionand ca totalul datoriilor pe care la are Rusia la Banca Mondiala se ridica la suma de 5 miliarde de dolari.

Rusia, care a afisat excedente bugetare pe fondul vanzarilor substantiale din sectorul petrolier, si-a platit pana acum datoriile pe care le avea fata de organizatia Paris Club, precum si datoriile publice externe in valoare de 41 de miliarde de dolari, suma ce reprezinta 4% din PIB tarii.

"Rusia, ca membru al Bancii Mondiale si al Bancii Europeane pentru Reconstructie si Dezvoltare a atins stadiul in care trebuie sa discutam despre ideea unei promovari", a declarat Storchak, de asemenea purtator de cuvant al ministrului pe probleme de relatii internationale.

Asta ar insemna, a adaugat Storchak, ca Rusia s-ar transforma din simplu client, in actionar al ambelor instituitii de dezvoltare.

"Aceasta chestiune a fost trecuta cu vederea. Nu as spune ca a fost uitata, insa a fost trecuta cu vederea iar noua ne revine datoria de a lua in calcul procedurile actuale care exista in aceste institutii", a declarat acesta.

Rusia si Banca Mondiala au impreuna peste 20 de proiecte de investitii ce valoreaza 1,7 miliarde de dolari, incluzand cele 700 de milioane de dolari deja utilizate.

In total, Rusia si Banca au colaborat la peste 60 de proiecte de la inceputul anilor 1990.

Seful filialei din Moscova a Bancii Mondiale, Klaus Rohland, a declarat ca Rusia a avut nevoie mai mult de experienta Bancii Mondiale decat de asistenta financiara a acestei institutii.

"Problema pentru Rusia, a carei politica monetara este solida, nu este cea a imprumuturilor ci mai degraba cea de a capata experienta si asistenta tehnica necesara", a declarat Rohland.

Acesta a adaugat ca Rusia si Banca Mondiala au cazut de acord in ceea ce priveste reducerea datoriilor tarii insa nu au inceput inca discutiile pentru plata acestora.

Rusia a achitat Statelor Unite ale Americii o datorie de 343 de milioane de dolari, inaintea datei programate, de 19 octobrie, afirmand ca doreste sa uite criza economica din 1998.

Storchak a declarat de asemenea ca Rusia va plati suma de 500 de milioane de dolari datorata Emiratelor Arabe Unite pana pe 10 decembrie.

"Am semnat deja acordul. Vom incepe transferul banilor peste trei luni. Au trecut deja sase sapamani. Data de 10 decembrie este termenul limita", a adaugat acesta.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.