Rusia, nevoita sa-si vanda aurul, ca ultima solutie

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 18:00
5645 citiri
Rusia, nevoita sa-si vanda aurul, ca ultima solutie
Foto: Russia Today

Masura de crestere a dobanzii cheie de la 10,5% la 17% adoptata de Banca Centrala a Rusiei nu a reusit sa opreasca devalorizarea accentuata a rublei. Toti ochii se indreapta acum spre ultima resursa pe care Moscova o poate pune in joc, pentru a limita efectele dezastrului produs de sanctiunile economice si caderea pretului petrolului: rezerva de aur a Bancii Centrale.

Aproximativ 10% din rezerva valutara a Rusiei este sub forma de aur, in depozitele Bancii Centrale. Este vorba despre 1.169,5 tone de aur, 150 de tone fiind adaugate numai in cursul acestui an, dupa cum a mentionat guvernatorul Bancii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, in fata Dumei, informeaza Bloomberg.

Rusia trece printr-un moment mai mult decat delicat, in ceea ce priveste stabilizarea monedei nationale si reducerea deficitului bugetar. Pana acum, o suma de 80 de miliarde de dolari din rezerva valutara a tarii a fost alocata eforturilor de stabilizare a rublei.

Insa, caderea monedei rusesti s-a produs exact pe fondul prabusirii pietei petrolului cu 40% in doar sase luni, facand ca golul din rezerva valutara sa fie resimtit din plin.

Acum, diminuarea pretului aurului pe pietele internationale tradeaza nervozitatea traderilor, care asteapta ca Moscova sa faca apel la ultima rezerva importanta a tarii in incercarea de a redresa economia: aurul din rezerva Bancii Centrale.

"Rusia se afla intr-un punct critic, in care sanctiunile economice impuse pe piata europeana si prabusirea pretului petrolului pot dicta punerea in vanzare a unei cantitati masive de aur din rezerva de stat. Daca acest lucru se intampla, pretul aurului va fi impins mult in jos", considera Kevin Mahn, trader in cadrul Hennion & Walsh Asset Management.

Pretul pentru contractele futures cu scadenta in februarie a crescut cu doar 0,3%, la o valoare de 1.198 dolari/uncie, in cadrul ultimei sedinte de tranzactionare pe piata Comex din New York, iar imaginea de ansamblu pe intreg anul 2014 arata o diminuare de 0,4% pe contractele Futures, dupa scaderea de 28% inregistrata anul trecut.

Un morman de aur... ieftin

Din 2005 si pana in prezent, Rusia si-a triplat rezerva de aur a statului, metalul pretios din seifurile Bancii Centrale a Rusiei reprezentand 70% din rezervele in aur ale Statelor Unite si Germaniei, conform datelor prezentate de World Gold Council.

"Rusia a profitat de declinul pietei aurului in ultima perioada pentru a-si consolida rezerva de aur, in scopul pastrarii acesteia ca ultima solutie de interventie in piata. Aurul rusesc poate fi folosit in tranzactii pentru atragerea valutei sau poate fi depus garantie in cazul unor imprumuturi externe", considera Michael Widmer, expert in cadrul Bank of America.

Pretul aurului a inregistrat un declin de 8,4 procente in ultimele trei luni, pe fondul speculatiilor din piata privind cresterea dobanzii cheie de catre Rezerva Federala a Statelor Unite. Banca Centrala a Rusiei a colectat in acest timp aurul pus in vanzare pe piata domestica si rezervele introduse pe piata de catre bancile centrale ale altor state.

Presiunea pusa asupra aurului de evolutia dolarului american poate fi sporita de introducerea unei cantitati masive a metalului pretios in piata.

"Declinul pretului aurului poate continua. Pentru rusi, pretul petrolului nu este avantajos in acest moment, iar singura varianta de a colecta lichiditati ramane vanzarea aurului.

Exista deja destule zvonuri care atesta faptul ca o parte din aurul rusesc a fost pus in vanzare sau urmeaza sa intre pe piata in perioada imediat urmatoare", explica James Cordier, fondator al companiei Option Sellers.

Foto: The Moscow Times

#rezerva aur Rusia, #Rusia vinde aur, #Rusia pret aur, #scadere pret aur , #Rusia