Rusia pregateste un exercitiu militar de amploare la toamna. Vecinii se tem ca ar pregati un razboi

Joi, 02 Martie 2017, ora 13:26
8535 citiri
Rusia pregateste un exercitiu militar de amploare la toamna. Vecinii se tem ca ar pregati un razboi
Foto: Fort Russ

Planurile Moscovei de a organiza in toamna acestui an un exercitiu militar de amploare in apropierea granitei de vest dau fiori guvernelor din Alianta Nord Atlantica.

Secretomania care inconjoara exercitiul Zapad 2017 i-a facut pe vecinii Rusiei sa suspecteze ca federatia se pregateste de razboi, informeaza IB Times.

La exercitiul Zapad 2017 (Vest 2017 - trad.), care se va desfasura in apropierea frontierei cu statele baltice, o zona in care Rusia a efectuat destule manevre provocatoare care au pus pe jar reprezentantii NATO, vor participa si trupe din Belarus.

Moscova nu a anuntat pana acum cati militari va mobiliza pentru desfasurarea de forte din luna septembrie, insa exercitiile de tipul Zapad au generat de fiecare data tensiuni cu Occidentul.

"Vedem ca riscurile au crescut si suntem ingrijorati de organizarea exercitiului Zapad 2017, care va comasa o forta armata agresiva si de dimensiuni mari in apropierea granitelor noastre, fapt care poate fi interpretat ca o pregatire in vederea unui razboi cu Occidentul", a afirmat presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

NATO a asigurat forte suplimentare pe flancul estic al spatiului euro-atlantic, ca urmare a temerilor venite din partea tarilor membre aflate in imediata apropiere a Rusiei, dar frica de o eventuala agresiune a Moscovei persista, in special in randul celor trei tari ex-sovietice din cadrul Aliantei: Lituania, Letonia si Estonia.

"Pentru mine, Zapad reprezinta o oportunitate a Rusiei de a demonstra ca este dedicata securitatii si stabilitatii in Europa asigurand inclusiv transparenta in cadrul acestor exercitii, prin invitarea presei si a observatorilor", a comentat generalul american Ben Hodges.

Ultimul exerciu militar al Rusiei la frontierele vestice a avut loc in 2009, iar din scenariu a facut parte atunci un atac nuclear asupra Poloniei si reprimarea unei revolutii in Belarus.

Inca cinci exercitii militare Zapad au fost organizate in anii '70 si '80, in timpul Razboiului Rece. Unul dintre acestea, Zapad-81, a fost considerat cel mai mare exercitiu militar facut vreodata in Uniunea Sovietica, iar scenariul sau a fost unul terifiant: invadarea Poloniei.

#exercitiu militar Rusia, #tensiuni Rusia NATO, #razboi Rusia NATO , #Rusia