Rusia propune o noua Carta energetica mondiala

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 10:04
1297 citiri
Rusia propune o noua Carta energetica mondiala

Rusia va prezenta propuneri luni pentru o noua Carta energetica mondiala, in vederea inlocuirii tratatului din 1991 pe care Rusia refuza sa il ratifice, a declarat presedintele Dmitri Medvedev, aflat in Finlanda, relateaza AFP.

Propunerea, destinata sa reglementeze conflictele energetice intre tari, va fi trimisa G20, Uniunii Europene si tarilor din fosta URSS, a spus el.

"Astazi voi trimite partenerilor nostri din G20 un document de baza" pentru ameliorarea securitatii energetice, a declarat Medvedev, in marja unei vizite oficiale in Finlanda.

"Vreau sa incep discutiile cat mai curand posibil cu Uniunea Europeana, partenerii nostri, si speram ca vom avea un dialog constructiv", a adaugat el.

Carta energiei a fost adoptata in 1991, la sfarsitul Razboiului Rece, de catre 51 de state, avand scopul de a facilita cooperarea in domeniul energiei cu tarile din Europa de Est si fosta URSS.

Tratatul privitor la Carta energiei, semnat din 1994 de 49 de tari si Uniunea Europeana, dar neratificat de Rusia, vizeaza sa amelioreze securitatea aprovizionarilor cu energie si sa optimizeze productia, transportul si distributia de energie.

Documentul obliga in special partile semnatare sa faciliteze tranzitul de materii prime sau produse energetice, fara discriminare in ceea ce priveste originea sau destinatia lor. De asemenea, documentul interzice intreruperea sau reducerea tranzitului, in caz de conflict comercial.

Rusia a adus in discutie o noua Carta energetica dupa criza ruso-ucraineana a gazelor de la inceputul acestui an, care a lasat fara gaze in plina iarna mai multe tari europene. Propunerea rusa nu a fost primita cu prea mult entuziasm, europenii fiind de parere ca actuala Carta ar fi in masura sa previna crizele de acest gen, daca ar fi ratificata si respectata.

#rusia, #carta, #energetica, #tratat, #g20, #summit, #uniunea, #europeana , #Rusia