Rusia putrezeste din interior. Coruptia macina mai rau ca pretul petrolului - Banca Centrala

Joi, 15 Octombrie 2015, ora 11:19
4254 citiri
Rusia putrezeste din interior. Coruptia macina mai rau ca pretul petrolului - Banca Centrala
Foto: Wikimedia

Guvernatorul bancii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, nu se arata speriata de perspectiva unei piete a petrolului prabusita pentru mult timp de acum incolo, cat de coruptia institutionalizata din Rusia si lipsa de reforme.

"Ma ingrijoreaza ritmul scazut de implementare a reformelor in economie care ar putea stimula investitiile private", a declarat Nabiullina intr-un interviu Bloomberg, afirmatiile ei punand si mai multa presiune pe umerii lui Vladimir Putin.

Coruptie si nesiguranta

"Intreg setul de masuri menit sa faca Rusia mai atractiva pentru investitiile private este foarte important. Este ingrijoratoare lentoarea cu care se petrec aceste schimbari", apreciaza guvernatorul Bancii Rusiei.

Comentariile Nabiullinei sunt aproape o minge ridicata la fileu pentru presedintele Vladimir Putin, confruntat deja cu o serie de solicitari din partea guvernului Medvedev de a adopta noi masuri menite sa scoata tara din recesiune.

Oficialii Bancii Rusiei au reusit sa reduca impactul prabusirii pietei petrolului din 2014 recurgand la o depreciere a rublei controlata in ultima instanta printr-un joc abil al dobanzii de referinta, dar intreg sistemul economic din tara ramne in continuare afectat de coruptie si ineficienta.

Raportul Transparency International din 2014 privind nivelul coruptiei plaseaza Rusia pe locul 136 din 174 de tari, alaturi de Nigeria si Kirghizstan, mult mai jos de locul 82 ocupat in 2000, anul de inceput al regimului Putin la Moscova.

Raportul Global al Competitivitatii efectuat de Forumul Economic Mondial arata ca tara se claseaza pe locul 120 in clasamentul respectarii dreptului la proprietate si pe locul 109 in clasamentul independentei Justitiei din 144 de state.

O boala veche

Chiar daca haosul care domneste in economia rusa se simte mai pregnant in urma prabusirii pietei globale de materii prime si a sanctiunilor economice dictate de Vest, problema disparitiei investitorilor din economia tarii dateaza dinainte de declansarea crizei din Ucraina.

Declinul investitiilor are deja o vechime de 20 de luni, cea mai lunga perioada din ultimii 20 de ani, iar datele pentru luna septembrie vor scoate in evidenta o diminuare cu 7,3% a cheltuielilor de capital fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Oficialii bancii centrale nu cred ca economia Rusiei va reveni la ritmul de crestere anuala inainte de 2017, ceea ce anunta cea mai lunga perioada de recesiune din istoria ultimilor 20 de ani.

PIB-ul pe anul in curs va suferi o contractie de 3,9 pana la 4,4 procente si ar putea sa se reduca cu inca 1% in 2016, apreciaza economistii Bancii Rusiei, care prezic ca in urmatorii 3 ani, pretul petrolului va stagna la 50 de dolari per baril.

"Tarul", la mana economistilor

Putin a avut o singura iesire critaca la adresa Elvirei Nabiullina, reprosandu-i ca nu a fost capabila sa reactioneze mai rapid in fata crizei valutare, dar apoi a trebuit sa marseze pe politica monetara conceputa de echipa de economisti a bancii centrale.

Liderul de la Kremlin a fost nevoit sa recunoasca in cadrul interventiilor televizate ca aceasta "a fost corecta si aplicata la momentul oportun, in ciuda unor consecinte negative pe care le-a avut asupra economiei si nivelului de viata din Rusia".

Banca centrala a Rusiei a comunicat la mijlocul acestei saptamani ca nu va incerca sa controleze cursul de schimb al rublei, lasand sa se inteleaga ca economistii sunt de acord cu o apreciere a monedei nationale in fata dolarului american.

"Rusia are nevoie de un model de crestere economica bazat pe un pret scazut al materiilor prime", apreciaza Nabiullina, care a detinut si portofoliul de ministru al Economiei in cabinetul Putin.

"Principalul obiectiv este sa invatam sa traim din perspectiva unui pret scazut al petrolului. Aceasta este realitatea pe care rebuie sa o infruntam.

Sectorul financiar s-a ajustat conform acesteia, acum este randul intregii economii sa faca acest lucru", spune guvernatorul Bancii Rusiei.

Proiectul de buget creionat de guvernul Medvedev a fost facut avand in vedere mentinerea unui pret de 50 de dolari pentru un baril de petrol. Industia de petrol si gaze conteaza in proportie de 50% in PIB-ul tarii.

#recesiune Rusia, #pret petrol 2016, #banca centrala a Rusiei, #economie Rusia retrogradata , #Rusia