Rusia ramane fara bani in 2016. Petrolul a stricat orice calcule

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 12:47
4428 citiri
Rusia ramane fara bani in 2016. Petrolul a stricat orice calcule
Foto: Wikimedia

Viitorul economiei rusesti este pus in cumpana de evolutia pretului petrolului. Daca pana acum rusii au reusit sa acopere deficitul din rezervele constituite de stat in ultimii 6 ani, 2016 se anunta a fi ultimul an in care Moscova mai poate apela la aceste resurse financiare.

Intr-un interviu acordat agentiei TASS, ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov, a recunoscut ca Fondul de Rezerva al statului este aproape epuizat, dupa 2016 nemaiexistand nicio plasa de siguranta pentru economia tarii, raporteaza International Business Times.

Cu pusculita goala

"In 2015, volumul rezervelor noastre se va diminua cu aproximativ 2.600 miliarde de ruble (40,85 miliarde dolari), mai mult de jumatate.

Aceasta inseamna ca 2016 va fi ultimul an in care vom mai putea sa ne permitem cheltuirea rezervelor financiare in acest fel. Dupa aceea, nu vom mai dispune de resurse financiare", a explicat ministrul Siluanov.

Fondul de Rezerva al Rusiei a fost principala sursa din care guvernul de la Moscova acoperit deficitul bugetar al tarii cauzat de prabusirea preturilor petrolului si de aplicarea regimului de sanctiuni economice dictate de Occident.

La inceputul acestui an, Fondul de Rezerva al Rusiei reprezenta 6,7% din PIB-ul tarii, dar la sfarsitul anului 2016 specialistii se asteapta ca acesta sa mai conteze intr-o proportie de doar 1,3% din produsul intern brut.

Conform datelor prinse in bugetul pe anul viitor, oficialii rusi cred ca deficitul bugetar va fi de 34,9 miliarde de dolari.

Instabilitate

Economistii din cadrul guvernului rus au luat in calcul un pret mediu al barilului de petrol de 50 de dolari pentru anul 2016, dar, in acest moment, piata pare mult mai amenintatoare.

"Daca pretul petrolului si cursul de schimb al rublei din acest moment vor ramane neschimbate, ne vom trezi cu un deficit suplimentar de 900 miliarde de ruble" (14,2 miliarde dolari), a apreciat Siluanov, vadit ingrijorat de perspectiva viitorului imediat.

In prezent, Rusia vinde petrolul extras la un pret de 44 de dolari per baril, iar cursul de schimb rubla/dolar este de 62/1.

In perioada 2000-2014, profitand de o redresare a economiei interne, dar si de cresterea pretului petrolului pana la 110 dolari/baril, Rusia a constituit doua fonduri de rezerva.

Primul, numit chiar Fondul de Rezerva, este aproape epuizat dupa cum a precizat ministrul Anton Siluanov, in vreme ce al doilea, Fondul National de Bunastare, a sustinut investitiile in infrastructura.

In vara, Anton Siluanov declara ca spera intr-o usoara revenire a pietei petrolului care sa ii permita sa alimenteze in continuare Fondul de Rezerva al statului, subliniind ca stabilitatea economiei este legata de direct de acesta.

Prognoza Bancii Mondiale pentru evolutia economica a Rusiei anunta o contractie de 4,3% in cursul acestui an, urmata de o posibila revenire in cursul anului 2016.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#rezerve financiare Rusia, #deficit bugetar, #criza economica rusia , #Rusia