Rusia redeschide o baza militara dintr-o zona disputata cu Japonia

Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 13:31
3635 citiri
Rusia redeschide o baza militara dintr-o zona disputata cu Japonia
Foto: Feldgrau.net

Rusia a decis sa reia activitatea militara in zona Insulelor Kurile, un teritoriu disputat cu Japonia, anuntand ca va redeschide o fosta baza aeriana abandonata dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Aflata pe insula Matua, baza aeriana va asigura o prezenta permanenta in arhipelagul care starneste inca discutii aprinse intre Moscova si Tokyo, chiar si la 70 de ani dupa incheierea razboiului, informeaza agentia TASS.

Seful Districtului Militar de Est, Aleksandr Gordeyev, si presedintele Comisiei de Aparare din Duma de Stat, Vladimir Komoyedov, au declarat ca aeroportul militar de pe insula Matua va fi restaurat in curand, de aceasta sarcina ocupandu-se in prezent reprezentantii Ministerului Apararii de la Moscova, Flota Pacificului si Societatea Geografica din Rusia.

"Nu avem nicio amenintare noua in zona. Rusia vrea doar sa dea o utilitatea acestui petic de pamant. Vom avea o prezenta militara masiva in Matua", a anuntat amiralul Komoyedov, fost comandant al Flotei Marii Negre.

Conform rapoartelor oficiale, trimisii Moscovei au evaluat starea in care se afla pistele aerodromului din Matua si au inceput sa instaleze echipamentele necesare reluarii zborurilor de pe insula.

Pistele lungi de 1.200 de metri si late de 80 de metri vor permite Moscovei sa trimita in zona si o escadrila de avioane de vanatoare.

Pentru moment, rusii lucreaza la fortificatiile din golful Dvonaya, aflat in apropierea bazei aeriene, pentru a permite navelor amfibii sa descarce mai multe echipamente militare in zona.

Flota Pacificului a trimis deja de luna trecuta sase nave in arhipelagul Kurilelor pentru a securiza operatiunile de renovare a bazei aeriene.

Extinderea prezentei militare a Rusiei in arhipelagul supus inca disputelor teritoriale cu Japonia poate fi privita ca o miscare provocatoare a Rusiei, in contextul in care premierul nipon Shinzo Abe s-a intalnit in luna mai cu presedintele rus Vladimir Putin la Soci, pentru a discuta inclusiv problema insulelor din Marea Ohotsk.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#disputa insulelor Kurile, #relatii Tokyo Moscova, #activitate militara Rusia, #baza militara Kurile , #Rusia