Rusia reduce volumul de gaz care tranziteaza Ucraina

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 14:40
1195 citiri
Rusia reduce volumul de gaz care tranziteaza Ucraina

Rusia a inceput sa reduca volumul de gaz care tranziteaza Ucraina, tara pe care a acuzat-o ca a furat din gazul destinat clientilor europeni.

"De o saptamana deja, tranzitul gazului via Ucraina catre Europa a scazut cu 17% fata de ianuarie, Gazprom alimentand activ Nord Stream (noua conducta ce traverseaza Marea Baltica - n.r.) si gazoductul Iamal-Europa, care travereseaza Belarusul", au declarat surse din compania rusa, citate de cotidianul Kommersant.

Gazprom a acuzat miercuri Ucraina, principala tara de tranzit pentru gazul rus catre UE, ca a retinut gaz destinat clientilor europeni in timpul valului de frig care a afectat continentul. Kievul a negat aceste acuzatii.

In aceste conditii, presedintele rus Dmitri Medvedve a cerut miercuri grupului public sa accelereze constructia South Stream, ce urmeaza sa alimenteze Europa de Vest via Marea Neagra si Balcani, evitand Ucraina.

Premierul Vladimir Putin a ordonat deja Gazprom sa demareze lucrarile in decembrie 2012, fata de 2013, cat era prevazut anterior.

#Rusia export gaz, #Gaprom gaze naturale Europa, #gaz Rusia exporturi Europa , #Rusia