Rusia ridica embargoul la alimente pentru trei tari prietene din UE

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 17:44
4079 citiri
Rusia ridica embargoul la alimente pentru trei tari prietene din UE
Foto: The Telegraph

Cipru, Grecia si Ungaria ar putea sa isi reia exporturile de alimente catre Rusia.

Serghei Dankvert, seful Serviciului Federal Veterinar, sustine ca autoritatile sunt pregatite sa elimine restrictia impusa alimentelor din Uniunea Europeana pentru cativa agenti economici.

Aproximativ 15 firme din Ungaria si alte 5 din Grecia si Cipru ar putea reveni cu produse alimentare pe piata din Rusia, a declarat Dankvert, mentioneaza agentia Reuters.

"Deocamdata continuam inspectia si este posibil ca numarul firmelor care pot livra alimente pe piata din Rusia sa creasca", a mai spus seful agentiei veterinare.

Embargoul la alimentele europene a fost dictat de oficialii de la Moscova ca raspuns la sanctiunile economice impuse Rusiei de Statele Unite si UE, in urma crizei din Ucraina.

Interdictia pentru agentii economici preferati de autoritatile de la Moscova va putea fi ridicata incepand cu 7 august, data la care expira termenul de un an de la impunerea embargoului pentru alimentele din UE, Statele Unite si alte tari aliate ale acestora.

Inainte de august 2014, aproximativ 6000 de firme europene exportau marfuri alimentare pe piata ruseasca. Masura aplicata de Kremlin a generat pagube de aproximativ 9 miliarde de euro in economiile statelor membre UE.

Ungaria, Grecia si Cipru au fost printre putinele state membre ale Uniunii care au evitat sa critice Moscova pe tema anexarii Crimeei si a implicarii in conflictul din estul Ucrainei.

#embargou alimente UE Rusia, #import alimente Rusia, #daune embargou alimente Rusia , #Rusia