Rusia sanctioneaza Republica Moldova si interzice importurile de vinuri

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 08:40
1428 citiri
Rusia sanctioneaza Republica Moldova si interzice importurile de vinuri

Serviciul rus pentru Protectia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anuntat marti ca importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza "calitatii nesatisfacatoare" a productiei de alcool, relateaza agentia rusa Itar-Tass in pagina sa electronica.

Potrivit Rospotrebnadzor, aceste interdictii vor fi valabile pana cand autoritatile competente din Republica Moldova nu vor lua masuri adecvate pentru satisfacerea cerintelor impuse.

"Nu avem de gand sa indeplinim rolul de dadaca pentru economia moldoveneasca", a declarat directorul institutiei, Ghenadi Oniscenko, citat de agentia rusa Interfax.

Rodica Sturza, directorul Centrului National pentru Verificarea Calitatii Productiei Alcoolice din Republica Moldova, a declarat ca "aceste afirmatii sunt lipsite de temei", informeaza site-ul Publika.md.

"Noi am verificat toate loturile care au plecat, in special in ultimele zile, si nu am depistat nici un fel de incalcari ale normelor, iar afirmatiile lor precum ca (substantele nocive depistate in vinuri) depasesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante", a adaugat ea.

Anterior, reprezentanti ai guvernului rus au amenintat Republica Moldova cu sanctiuni in cazul in care aceasta va continua sa-si intareasca legaturile cu Uniunea Europeana.

Rospotrebnadzor a anuntat marti ca in loturile de vinuri importate in ultima perioada a fost depistata in catitati mari o substanta nociva, care afecteaza in special rinichii si ficatul. Potrivit serviciului rus pentru protectia consumatorilor, este vorba de opt loturi de productie alcoolica ale intreprinderilor moldovenesti "Purcari", "Cricova" si "Aroma".

Anterior, Rospotrebnadzor a avertizat ca daca autoritatile moldovenesti nu vor lua masuri pentru asigurarea calitatii si sigurantei productiei vinicole, importurile de vinuri din Republica Moldova ar putea fi interzise, la fel ca in 2006.

In 2013, peste 24,8 milioane de litri din productia de bauturi alcoolice au fost importate din Republica Moldova in Rusia, iar aproximativ 29.000 de litri din aceasta nu corespund criteriilor de securitate, a anuntat Rospotrebnadzor.

Rusia a introdus anterior, in martie 2006, un embargo asupra importurilor de vinuri din Republica Moldova, invocand calitatea slaba a acestora, dar Chisinaul a apreciat ca este vorba despre o decizie politica.

#embargo vinuri Moldova, #sanctiuni Rusia Moldova, #import vinuri Moldova interzis, #relatii Moldova Rusia , #Rusia