Rusia se privatizeaza

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 12:38
1608 citiri
Rusia se privatizeaza

Rusia pregateste un nou val de privatizari masive, pentru a creste veniturile la bugetul de stat, grav afectat de criza.

In al doilea trimestru din acest an, Produsul Intern Brut al Rusiei a scazut cu 10,9 procente, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, desi, fata de primul trimestru, s-a inregistrat o crestere de 7,4 procente.

De asemenea, Guvernul a pus deoparte 3,4 miliarde de euro (150 de miliarde de ruble) pentru sprijinirea sistemului financiar, desi prim-ministrul adjunct, Igor Shuvalov (foto stanga), a declarat ca, pana in prezent, nu a fost nevoie de interventia statului pe acest segment.

Pentru a spori veniturile, Moscova ar putea privatiza porturi, aeroporturi, companii navale si compania petroliera Rosneft, care este deja listata pe bursa, potrivit lui Shuvalov. Astfel, Guvernul spera sa poata reduce deficitul bugetar, primul din ultimii zece ani.

Potrivit Bloomberg, 5.500 de companii detinute de stat ar putea fi scoase la vanzare, unele chiar in acest an.

"Cand piata era foarte buna si aveam destui bani pentru rezervele noastre, nu am vorbit prea mult despre privatizare, subiectul era aproape mort. Planurile pe care le aprobasem nu au fost duse la capat. Insa, acum, este timpul sa ne intoarcem la ele, pentru ca putem obtine venituri mari din privatizare", a declarat Shuvalov, citat de Financial Times.

Guvernul intentioneaza sa vanda pana la 20 de procente din compania navala Sovcomflot, in acest an, insa, majoritatea privatizorilor vor avea loc in a doua jumatate a anului viitor.

"Cred ca trebuie sa asteptam putin, pana cand situatia va fi mai stabila, mai buna si mai sigura decat acum. Dar trebuie sa facem un plan real inca de acum", a spus Shuvalov.

Ultima privatizare din Rusia a avut loc in 2007, cand statul a castigat opt miliarde de dolari din vanzarea celei de-a doua banci din tara, VTB Group. Cu un an inainte, oferta publica initiala (IPO) a Rosneft a adus statului 10,6 miliarde de dolari.

Pe langa privatizari, Guvernul intentioneaza sa stranga bani si din vanzarea prin licitatie a drepturilor asupra a zacamintelor de petrol, gaze si metale neexploatate pana in prezent.

Semne bune pentru redresarea economiei

Recent, presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a anuntat primele rezultate pozitive pentru Rusia, de la inceputul crizei mondiale. Cu toate acestea, el a declarat ca "este prea devreme sa se discute despre o crestere stabila".

"Este prea devreme sa vorbim despre o strategie de exit din masurile anticriza. Schimbarea situatiei prezente este un rezultat al stabilizarii economiei mondiale si, bineinteles, al masurilor complexe anticriza ale Guvernului", a spus Medvedev.

Alexei Kudrin, Ministrul Finantelor, a declarat ca renuntarea la masurile anticriza in acest moment ar fi ca si cum ar incerca "sa punem pasta de dinti inapoi in tub".

Potrivit lui Sergei Ignatiev, guvernatorul bancii centrale, problema principala a economiei ruse o constituie, in acest moment, lipsa creditarii pentru "afaceri reale", adica fabrici si ferme.

"Bancile nu dau credite sectorului real pentru ca economia este in stare proasta si ar insemna un risc. Iar afacerile reale merg prost, deoarece nu primesc imprumuturi de la banci", a spus Ignatiev.

 

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#economie, # rusia, # privatizare, # creditare, # redresare , #Rusia