Rusia si Belarus nu au reusit sa incheie un nou acord in domeniul petrolului

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 03:40
1136 citiri
Rusia si Belarus nu au reusit sa incheie un nou acord in domeniul petrolului

Rusia si Belarus nu au reusit, sambata, sa incheie un nou acord in domeniul petrolului, potrivit guvernului de la Minsk, evolutie care amplifica temerile referitoare la o posibila intrerupere a livrarilor catre anumite parti ale Europei si poate duce la cresterea preturilor.

"Partea rusa a ignorat de facto argumentele si calculele prezentate de autoritatile belaruse", se arata intr-un comunicat al Executivului din Belarus. Delegatia belarusa a plecat de la Moscova, dar ambele parti au confirmat disponibilitatea de a continua discutiile.

Oficialii rusi nu au fost disponibili pentru comentarii. Sperantele ca cele doua parti ar putea ajunge la un acord au fost alimentate, vineri, de faptul ca Belarus a trimis cea mai mare delegatie de pana acum la Moscova, condusa de prim-adjunctul primului ministru Vladimir Semasko.

In perioada Anului Nou, discutiile au fost sistate de mai multe ori si au avut ca rezultat intreruperea, pentru scurt timp, a livrarilor de petrol catre rafinariile belaruse.

Autoritatile europene sunt interesate de rezoltarea divergentelor intre cele doua state ex-sovietice, avand in vedere ca in 2007 livrarile a circa un milion de barili pe zi de petrol, care tranzitau Belarusul, au fost intrerupte din cauza unul conflict similar.

Actuala disputa, legata de pretul petrolului livrat de Rusia statului belarus, a contribuit in aceasta saptamana la cresterea cotatiei titeiului la peste 83 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni. In 2009, Rusia a permis Belarusului sa importe circa 20 de milioane de tone de petrol la un pret reprezentand 35,6% din tariful normal de export.

Autoritatile ruse au aratat insa ca in 2010 Belarusul poate cumpara fara taxe vamale numai sase milioane de tone de petrol rusesc pentru uz intern.

Oficialii de la Minsk vor ca toata cantitatea de petrol achizitionata din Rusia sa fie scutita de plata taxelor vamale, dar Moscova cere pret integral pentru circa 14,5 milioane de tone de petrol pe an, cantitate care este rafinata si reexportata. Daca livrarile vor fi intrerupte, cele mai afectate vor fi Germania si Polonia.

In 2009, Germania a primit 350.000 de barili pe zi de petrol prin conducta Drujba, respectiv 15% din consumul intern. Printre cei mai importanti cumparatori de petrol livrat prin conducta Drujba se numarara rafinarii detinute de Total, Shell si BP. 

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#rusia, #belarus, #petrol, #disputa , #Rusia