Rusia sugereaza UE sa "disciplineze" tarile de tranzit pentru produselor energetice

Luni, 05 Februarie 2007, ora 17:10
814 citiri

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sugerat, luni, Uniunii Europene sa "disciplineze" tarile responsabile in opinia sa de recentele perturbari ale exporturilor energetice ruse destinate Europei, relateaza AFP.

Europa se poate baza pe Carta internationala a energiei in acest scop, a declarat el, dupa o intrevedere cu omologul sau german Frank-Walter Steinmeier, a carui tara asigura presedintia UE, si cu Inaltul reprezentant european pentru politica externa, Javier Solana.

"Anumite tari de tranzit responsabile pentru probleme in livrarile de produse energetice rusesti spre UE sunt membre" ale Cartei energiei, a spus Lavrov. "Deci semnatarii acordului ar putea lua masuri pentru disciplinarea acestor state", a adaugat el.

Ucraina, tara prin care trece o mare parte a hidrocarburilor rusesti cu destinatia Europa, este membra a Cartei. In schimb, Belarus a semnat Carta, dar nu a ratificat-o si se afla in prezent in aceeasi stiuatie ca Rusia.

Lavrov a spus, luni ,ca tara sa nu intentioneaza sa ratifice textul, pentru ca se opune unora dintre dispozitii. Semnata in 1994, Carta vizeaza ameliorarea cooperarii Europei in sectorul energetic cu statele Europei de Est si din fosta URSS.

Participantii la intalnirea de luni au cerut ca negocierile privitoare la un nou acord de parteneriat UE-Rusia sa inceapa rapid, in conditiile in care procesul este blocat de Polonia. "Incercam sa lansam noi negocieri privitoare la un acord de parteneriat si cooperare. Cooperam in domeniul energetic. Inregistram progrese", a spus Solana.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)