Rusia urgenteaza privatizarea Rosneft si vrea sa vanda 19% din actiuni in 2013

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 18:10
1283 citiri
Rusia urgenteaza privatizarea Rosneft si vrea sa vanda 19% din actiuni in 2013

Guvernul rus intentioneaza sa vanda in acest an un pachet de 19% din actiunile grupului petrolier de stat Rosneft, in incercarea de a accelara procesul de privatizare, a declarat joi ministrul rus al economiei, Andrei Belusov.

Rosneft este cea mai mare companie petroliera din lume dupa preluarea TNK-BP, al treilea mare producator de petrol din Rusia. Statul rus va fi cel mai mare actionar la Rosneft, urmat de BP, care va detine 19,75%, transmite Reuters.

"La ultima reuniune a guvernului am spus ca trebuie sa urgentam procesul de privatizare", a declarat Belusov. "In cazul Rosneft este vorba de o decizie strategica. Un pachet de 5,66% a fost deja vandut si vorbim de un pachet suplimentar de 19% pe langa pachetul achizitionat deja BP", a precizat ministrul rus al economiei.

Potrivit calculelor Reuters, valoarea de piata a Rosneft se ridica in prezent la 77 miliarde de dolari. Vanzarea unui pachet de 19% ar aduce statului rus cel putin 15 miliarde de dolari.

Alte privatizari programate pentru acest an sunt compania aeriana Aeroflot, grupul de telecomunicatii Rostelecom, aeroportul Sheremetyevo si United Grain Company,

Separat, Rosneft si ExxonMobil au anuntat ca intentioneaza sa construiasca o uzina pentru lichefierea gazului natural pe insula Sahalin, in Extremul Orient rus.

Directorul Rosneft, Igor Secin, a estimat ca productia ar putea demara cel mai tarziu in 2018 si ar putea sa se ridice la cinci milioane tone pe an. "Vorbim de o investitie de aproximativ 15 miliarde de dolari", a declarat la randul sau presedintele ExxonMobil Development, Neil Duffin.

Rusia este al doilea producator mondial de gaze naturale conventionale, insa are doar o uzina GNL, o facilitate de 10 milioane tone pe an operata de un consortiu condus de Gazprom. Presedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat ca productia de GNL ar trebui e sa fie o prioritate pentru a permite Rusiei sa-si diversifice lista de clienti.

#privatizare Rosneft, #vanzare actiuni Rosneft Rusia, #actiuni companii petroliere Rusia , #Rusia