Rusia, urmatoarea victima dupa Grecia

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 10:31
1921 citiri
Rusia, urmatoarea victima dupa Grecia

Pana in 2030, Rusia ar putea fi urmatoarea victima dupa Grecia, daca nu isi va reduce cheltuielile, potrivit reprezentantilor Bancii Mondiale.

Economistul sef al biroului de la Moscova al Bancii Mondiale, Sergei Ulatov, este de parere ca valoarea datoriilor Rusiei va ajunge pana in 2030 la un nivel similar cu cel al Greciei.

Acesta sustine ca in prezent sunt avantajati de pretul petrolului si nu de o politica macroeconomica prudenta.

Ministrul de Finante al Rusiei a cerut stoparea cresterii anuale a cheltuielilor la 4% pentru a stabiliza finantele publice.

Potrivit acestuia, deficitul bugetar poate scadea sub 0,5% din PIB daca pretul petrolului va fi in medie de 115 de dolari/baril.

Pe de alta parte, Sergei Ulatov este de parere ca Rusia nu va reusi sa acopere deficitul din fondul de pensii chiar daca pretul petrolului ar ramane la 115 dolari/baril. Astfel, pana in 2012 Rusia va prezenta excedente monetare si de cont curent datorita preturilor ridicate ale petrolului.

Marile proiecte de infrastructura cum ar fi Olimpiada de Iarna din 2014 si Cupa Mondiala din 2018 vor fi poveri grele pentru bugetul Rusiei.

Cu o datoriei publica scazuta si cu rezerve in valuta de 520 de miliarde de dolari, Rusia nu se confrunta cu probleme de sustenabilitate fiscala. Cu toate acestea "deficitul fiscal non-petrol, de mare importanta pentru sanatatea fiscala a Rusiei pe termen lung, ramane inca mare", spune Ulatov, potrivit Gandul.

#cheltuieli rusia, #deficit bugetar rusia, #economie rusia, #petrol, #pret petrol, #rusia , #Rusia