Rusia va relua livrarile de gaze naturale spre Ucraina in data de 11 decembrie

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 17:45
1518 citiri
Rusia va relua livrarile de gaze naturale spre Ucraina in data de 11 decembrie
Foto: ziuaveche.ro

Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, a informat, luni, ca Rusia va relua livrarile de gaze naturale spre Ucraina in data de 11 decembrie, dupa sase luni de intreruperi, transmite Reuters.

Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ jumatate din gazele naturale consumate de Ucraina, insa, in data de 16 iunie 2014, grupul rus Gazprom a introdus o schema de plata in avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor partii ucrainene. Aceasta decizie a provocat ingrijorari cu privire la posibilitatea aparitiei unor intreruperi in livrarile de gaze naturale rusesti spre Uniunea Europeana via Ucraina, potrivit Agerpres.

'Gazul rusesc va reincepe sa ajunga in Ucraina pe data de 11 decembrie', a declarat purtatorul de cuvant al Ukrtransgaz, Maxim Belyavsky.

Vineri, Ucraina a transferat catre Gazprom suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna decembrie. Un purtator de cuvant de la Gazprom a conformat primirea banilor, adaugand ca grupul rus este gata sa inceapa livrarile, dar mai asteapta din partea Ucrainei un calendar al livrarilor.

In absenta gazului rusesc si pe fondul temperaturile scazute din ultima vreme, Ucraina a fost nevoita sa recurga la gazele din rezervele strategice care au scazut cu 20% in ultimele doua luni. Ministrul Energiei din Ucraina, Volodimir Demcisin, a anuntat ca, in prezent, Ucraina consuma zilnic peste 200 de milioane de metri cubi de gaze naturale, din care 55 de milioane de metri cubi reprezinta productia interna, 120 de milioane provin din rezerve si restul din tarile vecine, membre ale Uniunii Europene, gratie livrarilor in sistem invers.

In conformitate cu un acord semnat la finele lunii octombrie intre Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana, Ucraina va plati Rusiei un pret 378 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale.

Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei si jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus si Turcia.

#Rusia livrari gaze Ucraina, #Ukrtransgaz operator gaze , #Rusia