Rusia vrea 50% din centrala nucleara Belene

Luni, 01 Martie 2010, ora 14:20
1642 citiri
Rusia vrea 50% din centrala nucleara Belene

Rusia vrea o participatie de cel putin 50% la centrala nucleara bulgara Belene, in schimbul acordarii unui imprumut de 1,9 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului, transmite agentia Novinite. 

Marimea participatiei la proiectul Belene va compensa pentru Rusia lipsa garantiilor, pe care Bulgaria refuza sa le acorde pentru imprumutul promis, potrivit publicatiei Pari. Realizarea proiectului a fost suspendata din lipsa de fonduri, precizeaza Mediafax.

Rusia a indicat luna trecuta ca va extinde finantarea pentru Bulgaria, chiar si fara garantii din partea statului bulgar, cu scopul de a permite continuarea dezvoltarii centralei nucleare, pana cand autoritatile de la Sofia gasesc un investitor strategic.

Ministrul bulgar al Energiei si Economiei, Traicho Traikov, a declarat ca partea rusa poate primi, in schimbul ajutorului promis, o participatie de 15-20% din proiect si o parte din veniturile realizate prin vanzarea de energie.

Traikov a confirmat, totodata, ca guvernul a abandonat planul de a reduce participatia la Belene de la 51% la 20-30%.

Ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko, a afirmat in luna februarie ca Bulgaria si Rusia au convenit sa inceapa constructia centralei nuclear-electrice de la Belene in primavara acestui an.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#belene, #centrala, #nucleara, #participatie, #rusia , #Rusia