Rusia vrea inapoi fostele companii sovietice

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 11:21
985 citiri
Rusia vrea inapoi fostele companii sovietice

Rusia vrea sa redobandeasca controlul asupra mai multor companii ce au apartinut fostei Uniuni Sovietice si care se afla dincolo de frontierele sale, a anuntat joi, sefului intendentei Kremlinului, Vladimi Kojin, scrie Ria Novosti.

"Analizam situatia unei intreprinderi si daca vom afla ca aceasta se afla in mod ilegal sub controlul altora, vom demara procedurile de restituire", a spus Kojin.

Acesta a dat ca exemplu Bulgartabac, un important producator si furnizor de tutun in fosta Uniune Sovietica, care se afla acum in Bulgaria.

"Suntem siguri ca este vorba de o companie ruseasca. In ceea ce-i priveste pe bulgari, acestia prefera sa creada ca 'totul apartine trecutului'. Insa noi avem toate documentele necesare", a subliniat Kojin.

Bulgartabac a fost cedata Uniunii Sovietice drept despagubiri, dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Declaratiile oficialului vin in contextul in care producatorul rus de petrol Surgutneftegaz a anuntat in 30 martie ca va cumpara 21% din actiunile MOL din partea companiei austriece OMV, pentru 1,4 milliarde dolari.

Analistul Vladimir Socor a spus recent ca Surgutneftegas a supralicitat pentru cumpararea participatiei detinute de OMV in cadrul grupului ungar MOL, ceea ce arata ca incearca sa preia compania sau sa-si revanda o parte din pachet, dubland drepturile de vot ale Rusiei.

#companii, #rusia, #sovetice , #Rusia