Rusia vrea sa-si extinda teritoriul cu inca un milion de kilometri patrati

Marti, 09 Februarie 2016, ora 12:21
5567 citiri
Rusia vrea sa-si extinda teritoriul cu inca un milion de kilometri patrati
Foto: Wikimedia

Moscova a revenit la ONU cu cererea de a-si extinde teritoriul cu 370 de kilometri in largul apelor Oceanului Arctic, dupa ce a revizuit un dosar inaintat deja in acest sens.

Ministrul Resurselor Naturale, Serghey Donskoy, s-a aratat totusi sceptic cu privire la sansele de a obtine rapid un raspuns favorabil de la membrii Comisiei de Stabilire a Limitelor Platformei Continentale, informeaza agentia TASS.

Cele mai mari pretentii

Donskoy va prezenta in fata mebrilor comisiei cazul Rusiei, care solicita drepturi teritoriale asupra a mai mult de un milion de kilometri patrati din Oceanul Arctic.

"Noi ridicam cele mai mari pretentii in regiune, in ceea ce priveste suprafata. Sunt foarte multe materiale in dosar. Sarcina noastra este de a dovedi ca suntem indreptatiti sa revendicam acest teritoriu", a precizat Donskoy.

O cerere in acest sens a fost inainta de Rusia in luna august a anului trecut, Moscova ridicand pretentii teritoriale asupra perimetrului delimitat de crestele Lemonosov, Mendeleev si Gakkel, fapt care i-ar permite sa impinga granitele sale pana in apropierea Polului Nord.

Miza uriasa, competitie puternica

Rusii isi bazeaza pretentiile pe baza unor expeditii stiintifice organizate in ultimul deceniu in aceasta regiune.

Vasta intindere de gheata a calotei arctice pe care Moscova o ravneste ar putea scoate la iveala bogatii imense odata ce stratul de gheata se va topi.

Rezervele de hidrocarburi din regiune sunt estimate la milioane de barili, iar noile culoare navigabile care ar urma sa se deschida prin zona arctica joaca un rol important in plan economic si geopolitic.

Principalii competitori in revendicarea zonelor arctice sunt Statele Unite, Norvegia, Danemarca si Canada.

In 2009, Norvegia a obtinut o extindere a limitelor in care poate opera activitati economice in zona arctica, in acest moment, teritoriul norvegian fiind la doar 600 kilometri distanta de Polul Nord.

Canada si Danemarca insa, ridica pretentii asupra aceleiasi creste submarine revendicate si de Rusia: Lomonosov, ambele tari avand notificari transmise Comisiei de Stabilire a Limitelor Platformei Continentale in acest sens.

#pretentii teritoriale Rusia, #delimitare granite Arctica, #rezerve petrol arctic , #Rusia