Rusii amana construirea avioanelor invizibile: Nu au bani

Luni, 06 Aprilie 2015, ora 18:01
4141 citiri
Rusii amana construirea avioanelor invizibile: Nu au bani
Foto: Medium

Oficialii din ministerul Apararii din Rusia au tras pe linie moarta programul de dotare a fortelor aeriene cu 52 de avioane invizibile de vanatoare T-50.

Aceasta, dupa ce, nu cu mult timp in urma, aceiasi reprezentanti ai guvernului de la Moscova anuntau ca avioanele vor fi gata pana in 2020.

Primul semn ca este ceva in neregula l-a transmis secretarul de stat de la Aparare, Yuri Borisov, cand a declarat intr-un interviu de luna trecuta pentru ziarul Kommersant ca programul de inarmare va suferi o reducere drastica.

Astfel, in locul celor 52 de avioane de ultima generatie, rusii au anuntat ca vor construi doar 12, relateaza portalul Medium.

Dispar sponsorii

Pana acum, rusii au realizat 5 prototipuri ale avionului care ar trebui sa rivalizeze cu avioanele de lupta F-22 si F-35 al americanilor.

Dar aceasta doar in teorie, pentru ca unul dintre cele cinci exemplare este deja avariat.

India are un contract de dezvoltare a unui avion de vanatoare invizibil in cooperare cu Rusia si, pana in prezent, banii alocati de guvernul de la New Delhi au finantat dezvoltarea proiectului T-50.

Optica sefilor din Fortele Aeriene Indiene s-a modificat intre timp insa, blocand si discutiile cu Moscova pe tema construirii celei de-a cincea generatii de avioane de vanatoare care sa concureze cu aeronavele americane sau chineze.

O arma prea scumpa

Construirea prototipurilor nu a fost neaparat o treaba grea pentru rusi, insa cand vine vorba de productia in numar mare a avioanelor de lupta T-50, pana si apropiatii lui Putin trebuie sa isi recunoasca limitele.

"Tinand cont de actualele conditii economice, planul trebui ajustat. Este mai bine sa tinem acest proiect ca rezerva si sa stoarcem tot ce putem din generatia actuala de avioane de vanatoare", a declarat Borisov.

In momentul de fata, fortele aeriene rusesti au in dotare nave Su-30 si Su-35, moderne, dar vizibile pe ecranele radarelor.

Aparent, T-50 are avantajul invizibilitatii, arata inspaimantator, dar se dovedeste si prea scump.

Oficial, costurile pntru realizarea unui avion T-50 evolueaza intre 10 si 30 de miliarde de dolari.

India a cheltuit pana in prezent 5 miliarde doar pentru a descoperi ca nenumarate probleme tehnice pun serios in balanta viabilitatea proiectului comun cu Rusia.

Esec tehnic

Timp de un an presa indiana a relatat despre nemultumirile pilotilor si oficialilor din aviatia militara legate de evolutia variantei proprii a avionului, denumita FGFA.

"Motoarele AL-41F1 ale avionului sunt prea slabe, rusii nu vor sa impartaseasca prea multe detalii tehnice legate de design, iar avionul risca sa coste prea mult", transmitea in decembrie 2013 ziarul Business Standard dupa o intalnire a oficialilor din aviatia indiana.

Dupa o luna, vestile proaste erau completate de faptul ca, si cu o majorare a capitalul introdus de indieni in acest proiect, T-50 ramanea un produs necompetitiv, cu motoare slabe si deficiente in tehnologia stealth care il faceau sa stralucasca pe orice ecran radar.

In iunie, o aterizare fortata a unui prototip T-50 pe un aeroport de langa Moscova s-a soldat cu incendierea motoarelor avionului.

Echipei expertilor indieni li s-a interzis accesul la aeronava, dupa cum declara Monica Chansoria, de la Academia Militara Terestre din New Delhi.

Dialog intrerupt

Incercarile ulterioare ale oficialilor moscoviti de a relua discutiile pe tema proiectului comun dezvoltat cu aviatia militara din India s-au izbit de un zid de tacere.

Guvernul de la New Delhi a refuzat in doua randuri o intalnire oficiala intre ministrii de Aparare din cele doua tari.

"Reprezentantii fortelor aeriene se tem ca proiectul FGFA submineaza decizia rationala de a cumpara la pretul de 18-20 de miliarde de dolari avioaen de lupta Rafale, produis in Franta", a dezvaluit publicatia Business Standard.

Din perspectiva rusa, doar prabusirea pretului petrolului si criza economica din tara sunt vinovate pentru amanarea programului de inarmare cu avioane T-50.

Ce-i drept, lipsa de lichiditati cu care se confrunta Kremlinul facea destul de greu de justificat o investitie in 52 de aparate de lupta cu pret de 30 de miliarde de dolari bucata.

#inarmare aviatia rusa, #proiect avion invizibil Rusia, #esec avion invizibil Rusia , #Rusia