Rusii amana portavionul-minune pana in 2025: Mai bine facem inca 8 nave de razboi pentru Marea Neagra

Luni, 22 Iunie 2015, ora 15:49
4736 citiri
Rusii amana portavionul-minune pana in 2025: Mai bine facem inca 8 nave de razboi pentru Marea Neagra
Foto: Defence Russia

Portavionul care urma sa schimbe fata marinei militare din Rusia va fi construit abia dupa 2025, au anuntat oficiali din cadrul industriei de aparare de la Moscova.

In schimb, constructorii de nave militare sunt decisi sa realizeze 8 vase de patrulare pana in 2020. Sase dintre acestea sunt destinate misiunilor din Marea Neagra, arata portalul International Business Times.

Planuri schimbate

Odata cu denuntarea contractului de 1,2 miliarde euro dintre Franta si Moscova pentru achizitionarea a doua nave din clasa Mistral, rusii se vad nevoiti sa-si faca planuri de modernizare a fortelor navale prin forte proprii.

In mai, vicepresedintele Comisiei de Industrie Militara, Oleg Bochkaryov, declara ca Rusia este gata sa-si construiasca singura transportoarele de elicoptere.

Intre timp, planurile s-au modificat si in ceea ce priveste realizarea unui portavion care ar fi trebuit sa evolueze intr-o noua clasa navala. Proiectul va fi lasat pe mana designerilor pana in 2025, abia dupa aceea urmand sa se treaca la realizarea lui.

De altfel, surse din industria militara a Rusiei au recunoscut pentru agentia TASS ca respectarea cerintelor fortelor navale rusesti in acest proiect este o adevarata munca de Sisif.

"Este destul de greu sa realizezi un design care sa raspunda tuturor cerintelor specifice exprimate de Marina Militara pentru acest portavion si sa nu gandesti proiectul ca raspunzand cerintelor actuale, ci celor ale viitorului", a explicat unul dintre inginerii implicati.

"Marina are cerinte stricte in acest proiect, dar deocamdata nu vedem cum ne-am putea incadra in aceste solicitari", a mai spus acesta.

Dotari noi pentru flota Marii Negre

Intre timp, amiralul Viktor Chirkov a anuntat ca in urmatorii cinci ani vor fi construite opt nave de patrulare pentru fortele navale rusesti. Sase dintre acestea vor fi alocate flotei din Marea Neagra, alte doua urmand sa efectueze misiuni in zona arctica.

Amiralul rus a mentionat ca navele vor fi construite in santierele navale din Zelenodolsk si Vyborg.

"Navele vor putea efectua misiuni de lunga durata pe mare, cu posibilitatea de rotatie a personalului si de efectuare a reviziilor in diverse porturi, inclusiv porturi straine", a explicat Viktor Chirkov.

Amiralul rus a mai spus ca in curand vor fi gata si lucrarile de modernizare efectuate la 10 submarine nucleare.

Pana in 2023, flota de submarine nucleare a Rusiei ar urma sa fie completata de alte sapte nave din clasa Yasen, invizibile pentru radar si sonar, dupa cum afirma Vladimir Dorofeyev, directorul biroului de design Malakhit Marine Engineering.

"Navele de suprafata si submarinele vor fi realizate dupa o tehnologie care va permite inlocuirea rapida a armamentului de bord", a precizat amiralul Chirkov.

#investitii nave militare Rusia, #flota Marea Neagra Rusia, #submarine nucleare Rusia , #Rusia