Rusii au scos ilegal din tara 50 de miliarde de dolari in 2012

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 15:17
1129 citiri
Rusii au scos ilegal din tara 50 de miliarde de dolari in 2012

Rusia a pierdut doar in 2012 aproape 50 de miliarde de dolari prin transferuri externe ilegale, iar mai mult de jumatate din aceasta suma ar putea fi controlata de un singur grup de crima organizata, sustine guvernatorul Bancii Centrale a Rusiei.

"Ai impresia ca jumatate din transferuri sunt controlate de un singur grup de persoane, bine organizat", a declarat Serghei Ignatiev, presedintele Bancii Rusiei, intr-un interviu acordat publicatiei ruse "Vedomosti". Ignatiev, care se va pensiona in iunie, a refuzat sa identifice grupul, ca raspuns la intrebarea jurnalistului de la "Vedomosti", transmit Reuters, citata de Agerpres

Analiza publicata de Banca Centrala a Rusiei pare sa fie o incriminare a capitalismului de stat practicat in jurul presedintelui Vladimir Putin, ai carui critici sustin ca a permis escaladarea coruptiei oficiale.

De asemenea, este o interventie neobisnuita din partea presedintelui Bancii Rusiei, care in timpul mandatului sau de 11 ani s-a mentinut departe de atentia opiniei publice.

Putin urmeaza sa nominalizeze un succesor al lui Ignatiev in martie, dar inca nu exista nici un favorit.

Studiul Bancii Rusiei arata ca 49 miliarde de dolari, sau aproximativ 2,5% din PIB, au iesit ilegal din Rusia anul trecut. "Ar putea fi plati de narcotice sau mita pentru oficialitati si directori, dar ar putea fi metode de evitare a impozitarii", a explicat Ignatiev.

Din cei 49 miliarde de dolari, Banca Rusiei estimeaza ca 14 miliarde de dolari sunt legati de operatiuni comerciale, iar restul de pana la 35,1 miliarde de dolari ar putea reprezenta transferuri "dubioase" de capital. Acestea reprezinta 60% din valoarea iesirilor nete de capital din 2012, de 56,8 miliarde de dolari, raportate de oficialitatile de la Moscova.

#spalare bani Rusia, #crima organizata Rusia, #evaziune fiscala Rusia, #transferuri bani Rusia , #Rusia