Rusii au trimis peste 4.000 de soldati in Siria si nu se opresc

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 17:50
4580 citiri
Rusii au trimis peste 4.000 de soldati in Siria si nu se opresc
Foto: Wikimedia

Washingtonul este in posesia unui raport care arata ca numarul militarilor rusi prezenti in Siria a crescut la 4.000 de persoane, aproape dublu fata de efectivul pe care rusii il aveau pana la implicarea lor in razboiul civil din aceasta tara.

Cu toate acestea, la mai mult de o luna de la lansarea raidurilor aeriene, menite sa sprijine trupele regimului Assad, nu se intrevede nicio schimbare semnificativa in teren, apreciaza expertii americani in securitate si analistii independenti, citati de Reuters.

Moscova neaga existenta trupelor terestre

Decenii la rand, Rusia a mentinut un contingent important de militari in Siria, ca parte a sprijinului acordat aliatilor de la Damasc din clanul Assad.

Ofiterii de informatii ai armatei americane sustin ca in septembrie se estimeaza ca cel putin 2.000 de militari rusi erau cantonati in Siria, numarul acestora dublandu-se intre timp.

Serviciile secrete din subordinea Pentagonului afirma chiar ca in randul militarilor rusi s-au inregistrat victime in ultima luna, dar numarul acestora este incert.

Statele Unite au o retea de supraveghere si culegere a informatilor extrem de bine pusa la punct in zona, cooperand atat cu grupari moderate din randul musulmanilor suniti, cat si cu rebelii kurzi.

Tema este tabu la Moscova, unde oficialii din Ministerul de Externe al Rusiei au pasat intrebarile privind numarul militarilor prezenti in Siria catre Ministerul Apararii, care nu a dat niciun raspuns.

Inca dinainte de lansarea operatiunilor aeriene in Siria, Kremlinul a negat existenta propriilor trupe terestre pe pamant sirian, dar a admis ca a furnizat Damascului un numar de experti si consultanti in pregatire militara care antreneaza fortele fidele lui Bashar al-Assad.

Un singur caz al unui soldat rus mort in Siria a fost facut public de Moscova, Ministerul Apararii afirmand ca acesta s-a sinucis. Parintii tanarului au contestat insa aceasta varianta.

Pe 20 octombrie, un oficial din cadrul guvernului de la Damasc a declarat sub protectia anonimatului ca 3 rusi ce luptau alaturi de fortele guvernamentale au fost ucisi de explozia unui proiectil in apropierea portului Latakia.

Autoritatile de la Moscova au negat cu vehementa orice pierdere de vieti din randul personalului militar prezent in Siria.

Guvernul Statelor Unite a criticat implicarea Rusiei in razboiul civil sirian, apreciind ca Moscova se va impotmoli in conflictul din Orientul Mijlociu.

Alte voci au facut referire la un nou Afganistan, o experienta care si dupa 3 decenii ramane usturatoare pentru rusi.

Dar, nici Obama nu poate spune ca a inregistrat vreun progres in operatiunile militare coordonate de SUA in Siria.

Dupa un an de la inceperea raidurilor aeriene impotriva ISIS, presedintele american a aprobat trimiterea unui contingent de soldati din trupele speciale, care sa-i antreneze pe rebelii sirieni.

Trupe in bataia focului

Conform informatiilor militare obtinute de Washington, rusii opereaza raidurile din cadrul a patru baze aeriene din Siria, dar bateriile de rachete si cele de artilerie sunt deja plasate in afara perimetrului de siguranta al acestora.

Victoria Nuland, reprezentantul diplomatic al Statelor Unite pentru Europa a afirmat in fata Congresului american ca Rusia a inceput sa deplaseze trupe terestre si armament greu in zone in care fortele guvernului Assad au fost contrate de opozanti, cum ar fi orasele Hama si Homs.

"Rusia a trimis trupe terestre si artilerie in jurul oraselor Hama si Homs, crescand vulnerabilitatea propriilor trupe in fata unui contraatac", a explicat Nuland.

Principala baza militara de operatiuni a Rusiei pe pamant sirian este aeroportul international Bassel al-Assad de langa portul Latakia.

Mai toate avioanele militare rusesti decoleaza de pe aceasta pentru a sustine ofensiva fortelor guvernamentale si a militiilor siite aliate venite din alte state.

Celalte trei baze operationale, Hama, Sharyat si Tiyas, sunt folosite de elicopterele militare rusesti. Flota aeriana a Rusiei din Siria cuprinde 34 de avioane si 16 elicoptere, sustin surse din interiorul Departamentului Apararii de la Washington.

In ciuda raidurilor zilnice, nu se intrevad schimbari impresionante in linia frontului din Siria, in parte si pentru ca tancurile si alte vehicule blindate folosite de soldatii lui Assad nu rezista in fata loviturilor lansatoarelor antitanc TOK furnizate de sauditi gruparilor rebele.

"Impactul interventiei militare a Rusiei a fost insuficient pentru a strapunge liniile fortelor de opozitie, cu exceptia zonei din sudul orasului Alep", a relatat Yezid Sayigh, expert al Centrului Carnegie din Orientul Mijlociu.

La sfarsitul lunii septembrie, Moscova afirma ca intervine in Siria pentru a elimina tinte ale gruparii teroriste Statul Islamic, dar rapoartele din teren si analiza raidurilor efectuate in ultima luna arata ca in 80% din cazuri avioanele militare rusesti au tintit forte ale gruparilor anti-Assad.

Capcana pentru Putin

Un reprezentant al serviciilor secrete americane a apreciat ca atacurile intretinute ale Rusiei ar putea avea un rezultat in cele din urma, dar daca aceasta confruntare se va prelungi si presiunea pusa pe Putin se va acumula cu timpul.

"Ofensiva lor este inca la inceput", a apreciat acesta. Cristopher Harmer, analist principal la Institutul pentru Studii de Razboi, considera ca pe masura ce rusii imping in fata mai multe trupe vor avea nevoie si pe personalul auxiliar care sa intretina aceste operatiuni.

"Era de asteptat ca odata ce rusii au avut suficiente trupe pentru a declansa aceste opratiuni sa o si faca.

Cresterea numarului de soldati la 4.000 este doar coada logistica menita sa sustina pintenul de atac", spune Harmer, care crede ca numarul fortelor combatante trimise de Moscova in Siria ar putea ajunge la 8.000 de sodati sau chiar mai mult.

#razboi civil Siria, #trupe speciale SUA, #numar soldati rusi, #baze operatiuni Rusia , #Rusia