Rusii dau sarbilor 1,76 miliarde de euro pentru tronsonul South Stream din Serbia

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 17:59
1395 citiri
Rusii dau sarbilor 1,76 miliarde de euro pentru tronsonul South Stream din Serbia

Rusia va finanta in intregime constructia tronsonului sarb al gazoductului South Stream, evaluata la 1,76 miliarde de euro, a anuntat miercuri la Moscova premierul sarb Ivica Dacic, dupa negocierile purtate cu omologul sau rus Dmitri Medvedev.

"Rusia a propus sa-si asume complet finantarea tronsonului sarb al gazoductului. Serbia va achita ulterior datoria cu sumele incasate din tranzitul gazului. Credem ca este o propunere foarte corecta", a spus premierul sarb la conferinta de presa, precizand ca lucrarile ar trebui sa inceapa in luna decembrie, transmite agentia RIA Novosti.

Cu o capacitate anuala de transport de 63 de miliarde metri cubi, obiectivul gazoductului este scaderea dependentei furnizorului rus si a consumatorilor de statele de tranzit, cum este Ucraina. Inaugurarea instalatiei este prevazuta pentru primul trimestru al anului 2016, capacitatea totala de transport urmand sa fie atinsa in anul 2018.

O portiune a gazoductului va trece pe sub Marea Neagra, prin apele teritoriale turce, legand litoralul rus de cel bulgar, si va continua pe segmentul sau terestru prin Bulgaria, Serbia, Ungaria si Slovenia, punctul terminus fiind Tarvisio, in nord-estul Italiei. Ramificatii ale conductei vor merge catre Croatia si entitatea sarba din Bosnia.

Lucrarile vor fi realizate de societatea South Stream Transport AG. 50% din capitalul acesteia este detinut de gigantul rus Gazprom, 20% de societatea italiana ENI, companiile germana Wintershal si cea franceza EDF avand fiecare 15%. Costul total al proiectului este estimat la 16 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relatii economice Rusia Serbia, #finantare South Stream, #finantari Rusia Serbia, #transport gaze Europa , #Rusia