Rusii, invitati sa viziteze laboratoarele de testare a vinurilor din R. Moldova

Duminica, 15 August 2010, ora 23:00
1500 citiri
Rusii, invitati sa viziteze laboratoarele de testare a vinurilor din R. Moldova

Specialisti rusi ai serviciului sanitar si de protectie a consumatorilor, Rospotrebnadzor, au fost invitati sa viziteze producatorii de vinuri si laboratoare de testare a vinurilor din Republica Moldova, relateaza Europa Libera, potrivit Newsin. 

Potrivit agentiei Interfax, invitatia a fost lansata vineri de ambasadorul Republicii Moldova la Moscova dupa ce s-a incheiat misiunea unui grup de experti moldoveni, care s-a interesat de metodele de testare folosite de partea rusa.

Seful serviciului sanitar rus, Ghennadi Oniscenko, a anuntat vineri ca agentia rusa pentru comert si inspectii sanitare Rospotrebnazor nu a impus niciun fel de interdictii importurilor de vin din R. Moldova, iar aprovizionarea continua , remarcand insa lipsa eforturilor pentru imbunatatirea calitatii.

"Respingem lista cu masuri prezentata de partea moldoveana pentru un mai bun control si pentru cresterea calitatii vinurilor, considerand-o un raspuns lipsit de angajament, care nu reflecta adevarata situatie din principala ramura a economiei acestei tari", a declarat Oniscenko, citat de ITAR-TASS.

"In ultima saptamana, importurile de vinuri moldovenesti in Rusia au continuat", a spus Oniscenko. "Din pacate, ar trebui spus ca partea moldoveana nu ia practic nicio masura pentru normalizarea calitatii produselor", a adaugat seful Rospotrebnazor.

"Din 300.000 de litri furnizati intr-o perioada de sapte zile, un total de 140.000 de litri au fost refuzati, din cauza prezentei ftalatului de dibutil si a altor substante toxice", a spus oficialul rus. Oniscenko s-a aratat dispus sa accepte o scadere a importurilor de vinuri moldovenesti.

"Sa-i lasam sa furnizeze 250.000 de litri de vin pe saptamana in loc de cei 300.000 de litri din prezent, dar sa putem lasa intregul volum de importuri sa ajunga la consumatorii rusi", a spus Oniscenko.

Declaratiile sale au venit dupa ce in presa au aparut relatari ca Rospotrebnadzor a impus un embargo importurilor de vin si coniac din R. Moldova.

Agentia Reuters a relatat miercuri seara ca a intrat in posesia unui ordin distribuit de serviciul federal vamal rus tuturor punctelor de control vamal, in care se spune ca nu au voie sa accepte "vinuri, material vinicol si coniacuri produse in Republica Moldova".

De asemenea, autoritatile ruse au precizat ca sunt interzise importurile de apa minerala si vinuri din Georgia, precum si de "carne de pasare de origine SUA, la prelucrarea careia au fost folosite solutii de cloruri".

Potrivit Infotag, scrisoarea ar fi fost semnata de Ghennadi Oniscenko, seful serviciilor sanitare ruse, si expediata Serviciului Vamal Federal inca din 30 iulie. Ministrul moldovean al agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a infirmat insa joi ca Rusia ar fi impus un embargou pe importul de vinuri si coniac din Republica Moldova, potrivit Europa Libera.

Ministrul a declarat ca a contactat inca de miercuri seara ambasada Republicii Moldova la Moscova, care nu avea nici o informatie privind un posibil embargo. Ghennadi Oniscenko a amenintat la 17 iulie ca Rusia va introduce un embargo total pentru vinurile moldovenesti, daca in doua saptamani nu vor fi intreprinse masuri urgente pentru imbunatatirea calitatii acestora.

La 28 iulie, Rusia a initiat procedura de returnare a aproximativ un milion de litri de vin moldovenesc, pe motiv ca in continutul acestora a fost depistat un nivel inalt de dibutilftalat, o substanta toxica. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rusi, #vinuri, #republica moldova , #Rusia