Rusii isi aleg duminica presedintele. Putin, favorit in cursa

Duminica, 04 Martie 2012, ora 10:15
1357 citiri
Rusii isi aleg duminica presedintele. Putin, favorit in cursa

Aproximativ 110 milioane de rusi sunt asteptati duminica la urne ca sa-si aleaga presedintele pentru urmatorii sase ani, un scrutin cu rezultat previzibil, in urma caruia se estimeaza ca Vladimir Putin va reveni la Kremlin, dupa alte doua mandate detinute in perioada 2000-2008.

Potrivit primei Constitutii ruse de dupa destramarea Uniunii Sovietice, in vigoare din 25 decembrie 1993, Rusia este un stat federal cu regim prezidential. Initial, Legea fundamentala fixa durata mandatului de presedinte la patru ani, seful statului neavand dreptul sa candideze pentru un al treilea mandat consecutiv.

In decembrie 2008, ambele camere ale parlamentului rus au aprobat amendamente constitutionale si au extins mandatul presedintelui de la patru la sase ani, incepand cu 2012. Pentru cea mai inalta functie din stat poate candida orice cetatean rus care a implinit varsta de 35 de ani, a locuit in Rusia cel putin zece ani si nu detine cetatenia altui stat sau drept de resedinta in alta tara.

Pentru acest scrutin, pe intreg teritoriul tarii functioneaza 94.332 de sectii de votare, iar ordinea publica in ziua alegerilor este asigurata de 380.000 de politisti. In total, la organizarea alegerilor au fost antrenate un milion de persoane.

Scrutinul va fi monitorizat de 685 de observatori internationali, trimisi de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE). Acestora li se adauga zeci de mii de observatori din partea celor cinci candidati la presedintia Rusiei si a organizatiilor neguvernamentale Golos, Cetateanul Observator.

Alegerile prezidentiale au loc la trei luni de la parlamentarele din 4 decembrie, castigate de partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unita. Opozitia si observatorii au acuzat fraude masive la acel scrutin, ceea ce a declansat ample actiuni de protest fata de putere atat la Moscova, cat si in alte orase din tara.

Cinci candidati s-au inscris in cursa prezidentiala: actualul premier Vladimir Putin, comunistul Ghennadi Ziuganov, ultranationalistul Vladimir Jirinovski, liderul Rusiei Juste (centru-stanga), Serghei Mironov, care s-au mai infruntat in competitia pentru Kremlin, si miliardarul Mihail Prohorov, novice in ale politicii, dar manager cu experienta.

#alegeri prezidentiale Rusia, #alegeri presedinte Rusia, #Vladimir Putin candidat presedintie , #Rusia